Kada dodate crno vino u toplu čokoladu dobićete sve najbolje praznične ukuse i arome u jednom. Ova genijalna kombinacija svakako će postati piće kome ćete se iznova i iznova vraćati tokom zimske sezone.

Zapravo, toliko je dobro da ćete se upitati zašto ga niste pili tokom cele godine. Još jedna od prednosti ovog slatkog i ekstravagantnog pića je ta što je za manje od deset minuta gotovo i spremno za služenje.

Sastojci za dve osobe:

  • 2 šolje (punomasnog) mleka
  • 8 kašičica narendane crne, gorke čokolade (70% kakaa)
  • 1 šolja crnog vina
  • Za dekoraciju:
  • umućeni šlag
  • listići narendane čokolade
  • štapić cimeta za mešanje ili šećerna lušica

Ukoliko želite da vino podseća na kuvano dodajte u toplu čokoladu ili pospite preko šlaga prstohvat začina: cimet, muškatni oraščić, karanfilić, zvezdasti anis, crveni biber.

Priprema:

U lončetu zagrejte mleko, ali gledajte da temperatura ne dostigne tačku ključanja. Zatim ubacite čokoladu da se otopi, sve vreme mešajući. Kada se mleko i čokolada lepo sjedine, sipajte u velike, staklene, providne šolje. Dospite potom malo vina.

Obavezno ukrasite sa dosta šlaga, a po želji dodajte još neke ukrase ili začine. Sa male visine iznad šolje sipajte još vina, slobodno puštajući da se preliva preko ivica.

Tekst: Isidora Spasić

Izvor: City magazine