Za optimalno zdravlje, prevenciju i kontrolu dijabetesa važan je pravilan odabir hrane. Pored namirnica koje treba da izbacite, postoji spisak dobrih opcija koje treba da dodate u svoj tanjir. Stručnjaci savetuju da se primarno usmerite na hranu bogatu proteinima i vlaknima, a da izbegavate rafinisane ugljene hidrate i šećere.

Dijetetičarka Alisa Pačeko izdvaja testeninu od leblebija, bobičasto voće i kinou kao najbolji izbor kod insulinske rezistencije.

1. Bobičasto voće

Za Alisu, bobice su najbolji izbor za osobe sa insulinskom rezistencijom. Ukusne su i veoma dobro se uklapaju uz jutarnji obrok. Dijetetičarka ističe da su prepune vlakana i antioksidanasa, zbog čega su moćni saveznici u kontroli šećera u krvi.

Dodajte ih u činiju sa jogurtom i smuti, ili ih uzimajte kao samostalnu užinu uz dodatak indijskog oraha. Imaćete ukusnu i hranljivu poslasticu koja će zadovoljiti vaše želje za slatkim, a neće napraviti probleme sa šećerom u krvi.

2. Testenina od leblebija

Standardna testenina se smatra nepoželjnom namirnicom za osobe sa insulinskom rezistencijom jer sadrži rafinisane ugljene hidrate. Međutim, testenina od leblebija je odlična alternativa. Sadrži vlakna i proteine i Alisa je preporučuje svima koji žele kvalitetan obrok koji im neće ugroziti zdravlje.

Možete da koristite ovu testeninu u hladnim salatama ili u kombinaciji sa ćuftama i sosevima.

3. Kinoa

"Kinoa je dobar izvor vlakana i proteina i pogodna je za kontrolu šećera u krvi", istakla je Alisa. Lako se uklapa uz sva jela, pa možete da je uključite u supe, salate, variva ili kao prilog za večeru.

Pogledajte i 5 namirnica koje su bogate proteinima.

BONUS VIDEO:

OVO JE LAK NAČIN ZA SPREVAČANJE DIJABETESA Dr Stanišić: Voće ima potpuno drugo dejstvo nego što se mislilo! PRODAVNICE PUNE ZAMKI? kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.