Svi koji jedu dosta voća imaju manji rizik da obole od dijabetesa tipa 2, a takvom ishranom obezbeđuju sebi dovoljno vitamina i minerala.

Jedan od najvažnijih sastojaka slatkih plodova su vlakna - veoma važna za snižavanje šećera u krvi. Zato je potrebno da jedete cele voćke, a ne da cedite sokove. Još gore je ako tim sokovima dodate i šećer, kao što se ponekad čini da bi se ublažila jaka kiselost.

Za ishranu osoba sa visokim šećerom u krvi idealne su jagode, borovnice i drugo bobičasto voće. Ono obiluje antioksidantima i vlaknima. Jedna šolja borovnica ima oko 80 kalorija i 20 gr ugljenih hidrata, pa možete i da smanjite količinu voća i dodate malo nemasnog jogurta da napravite užinu.

kasa sa borovnicama-min.jpg
Shutterstock  

Višnje su odličan izbor, jer imaju i antiinflamatorna svojstva. Jedna šolja ima 50 kalorija i oko 12 g ugljenih hidrata. Sezonu bresaka iskoristite do maksimuma. Ovo slatko voće je pogodno i za dijabetičare, jer jedna sveža breskva ima 60 kalorija i oko 14 g ugljenih hidrata. Isto važi i za kajsije - jedna ima samo 4 g ugljenih hidrata.

Ako volite voćne salate, evo šta još možete da ubacite: jabuke (25 g UH u jednom plodu), pomorandže (16 g UH), kruške (5,5 UH) i kivi (11g).

Važno je da znate da se za dijabetičare ne preporučuje više od 15g ugljenih hidrata po obroku, pa tako i planirajte svoj jelovnik.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

dijeta, hrana TikTok/brittanymccrystal