Veliki broj ljudi u Srbiji ima "čvorić" na štitnoj žlezdi, a ono što najviše zabrinjava lekare je činjenica da su među obolelima sve češće mlađi od 18 godina.

Da li treba da se zabrinete ako su lekari primetili da na štitnoj žlezdi imate "čvorić"? Stručnjaci sa odeljenja za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata sa Univerziteta Džon Hopkins navode da ne treba da paničite u takvoj situaciji i da postoje važne stvari koje bi trebalo da znate o ovoj pojavi.

Oni mogu da se jave kao čvrsti ili kao ciste ispunjene tečnošću. Najčešće ne daju nikakve simptome, pa mnogi ne znaju da ih imaju. U pojedinim slučajevima tek kada mnogo porastu počinju da izazivaju probleme, ali čak i veći tiroidni čvorovi mogu da se leče.

Većina ovih čvorića je benigna, pa se preporučuje redovno praćenje u dogovoru sa lekarom. Najčešče se pregledi obavljaju jednom u godinu dana ili jednom u šest meseci. Ultrazvučna metoda može da pomogne u proceni čvorića, a ponekad je potrebna i biopsija koja se izvodi tankom iglom. Sadržaj se zatim analizira i u zavisnosti od rezultata određuje se dalji tok terapije.

Ako "čvor" na štitnoj žlezdi izaziva probleme sa glasom ili gutanjem, lekar može da uputi pacijenta na operaciju. U tom slučaju otkloniće deo štitne žlezde ili ceo organ, ukoliko je potrebno. Ako se analizom uzorka ustanovi da je u pitanju rak, verovatno će operacijom biti otklonjen veći deo organa, a pacijent će početi da koristi hormonsku terapiju. Veliki broj pacijenata uspešno prolazi kroz oporavak nakon operacije raka štitne žlezde.

Stručnjaci savetuju da ne posmatrate svaki "čvorić" na štitnoj žlezdi kao veliku opasnost, ali da svaku, pa i najmanju promenu, prijavite lekaru na vreme, kako bi šanse za brz i uspešan oporavak bile veće,

Pogledajte i 7 suplemenata koji mogu da naruše zdravlje štitne žlezde.

BONUS VIDEO:

KUĆNI UREĐAJI STVARAJU ELEKTROMAGNETNI STRES! Stradaju nam hipofiza, štitna žlezda, imunitet DECA OVO NIKAKO NE TREBA DA RADE Kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.