Vitamin B12 je esencijalni nutrijent koji je telu potreban za procese kao što su sinteza DNK, proizvodnja energije i funkcija centralnog nervnog sistema.

Sposobnost apsorpcije vitamina B12 iz hrane opada s godinama, tako da je nedostatak češći kod starijih osoba.

U nastavku pročitajte koji su simptomi nedostatka vitamina B12.

Umor

Osobe kojima nedostaje vitamin B12 uglavnom se osećaju umorno. Ćelijama vašeg tela je potreban ovaj vitamin da bi pravilno funkcionisale. Neadekvatni nivoi mogu da smanje normalnu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što može da naruši isporuku kiseonika. Kada vaše telo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca da prenosi kiseonik do tkiva, verovatno ćete da se osećate slabo i umorno.

Bleda ili žuta koža

Drugi znak koji može da ukazuje na nedostatak vitamina B12 je bleda ili žuta koža. Poput stanja koje se zove anemija zbog nedostatka gvožđa. NJegov nedostatak takođe može da unčini beonjače žutim. Boja je uzrokovana visokim nivoom bilirubina, otpadnog proizvoda koji nastaje kada vaše telo razgrađuje crvena krvna zrnca.

Glavobolje

Nedostatak B12 može da dovede do neuroloških neželjenih efekata, uključujući glavobolju. Glavobolje su među najčešće prijavljenim simptomima u vezi sa nedostatkom B12 i kod odraslih i kod dece, pište Healthline.

Simptomi depresije

B12 je neophodan za pravilno funkcionisanje vašeg centralnog nervnog sistema, a nedostatak ove hranljive materije može da utiče na mentalno zdravlje. Nizak nivo ovog vitamina može da izazove povišene nivoe aminokiseline koja sadrži sumpor i koja se zove homocistein. Zauzvrat, ovo može da doprinese razvoju depresije povećanjem oksidativnog stresa.

Poteškoće sa koncentracijom

Pošto nedostatak B12 negativno utiče na centralni nervni sistem, ljudi sa niskim ili deficitarnim nivoima B12 mogu da se osećaju "zamagljeno" i imaju poteškoća da se koncentrišu i završe zadatke. Starije osobe su posebno izložene riziku od ovih neželjenih efekata jer se rizik od nedostatka B12 povećava sa godinama, piše Healthline.

Izvor: Lepa&Srećna