I nakon hladnih dana dok se napolju temperatura još uvek nije ustalila treba voditi računa o imunitetu i konzumirati što više svežeg voća i povraća. Dok se na pijacama ne pojave domaće voćke iskoristite kivi koji se još uvek može naći, jeftiniji je nego tokom zime, a ovo je savršeno vreme za njegovu konzumaciju.

Kivi sadrži vitamine B grupe, kao i vitamine A i C, belančevine i gvožđe. Odlično je voće i za buduće majke, jer vitamini B grupe pomažu pravilnom razvoju fetusa. Značajan je izvor kalijuma, koji reguliše krvni pritisak, a bogat je i folnom kiselinom, koja potpomaže sintezu proteina. Kivi snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale, povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže eliminaciju toksina iz organizma. Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Kivi je odličan za regulisanje probave jer sadrži aktinidin, enzim cistein proteaze koji pomaže u varenju proteina. Actinidin povećava brzinu kojom tanko crevo apsorbuje protein. Istraživanja su pokazala da kivi, iako pomaže u probavi, takođe sprečava nadimanje i neprijatan osećaj koji ga prati. Kivi pomaže u probavi i onih teško probavljivih protina, među kojima su kazein i sojin protein. Glavna aktivna komponenta u kiviju je proteolitička kiselina – enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.

Izvor: Lepa&Srećna