Nutricionista Anastasija Gavrikova objasnila je kako da bez odlaska kod lekara i analiza otkrijete deficit vitamina B12 koji je, između ostalog, važan za nervni sistem i pamćenje.

Iako mnogi potcenjuju značaj tog vitamina, on je neophodan za očuvanje zdravlja nervnih ćelija, pobošljanje funkcije prenosa nervnih impulsa i normalizaciju rada sistema organa. Poznato je i da je on izuzetno važan kod trudnica jer prevenira neurološke poremećaje deteta. Njihov nedostatak može uzrokovati slabost mišića, probleme sa spavanjem, kožne bolesti, poremećaje digestivnog trakta, anemiju, kao i slabu koncentraciju.

Ruska lekarka je otkrila kako da sami utvrdimo da li nam nedostaje vitamin B12, a prvo što treba da pogledamo jeste koža. Ukoliko koža poprimi žućkastu nijansu vrlo je verovatno da je u pitanju nedostatak vitamina.

Konstantna slabost i brzo zamaranje su takođe važni signali nedostatka B12. Problemi se pamćenjem, promene raspoloženja, upaljen i crven jezik sa oštećenim papilama za ukus (atrofija sluzokože) takođe mogu da ukazuju na problem“, objasnila je nutricionista, a prenosi Sputnjik. 

Vitamin B12 nalazi se u namerinicama životinjskog porekla. Prirodni izvori ovog vitamina su meso, džigerica, riba, sir, mleko, jaja i školjke. U manjim količinama se nalazi i u cvekli, susamu, lešniku, soji i morskim algama. Dobar izvor ovog vitamina jeste i kiseli kupus kao i sve namernice koje sadrže mlečnu kiselinu poput povrća iz turšije.

Neprerađene namernice od punog zrna poput ražanog hleba, kukuruznog brašna, ovsenih pahuljica predstavljaju bogat izvor gotovo svih vitaminja B grupe.

Pročitajte još kako da prirodno nadoknadite nedostatak vitamina. 

Izvor: Lepa&Srećna