Vitamin A zbog višestrukih koristi koje ima na zdravlje nazivamo "zaštitnikom celog organizma". Jača imunitet, pomaže u sprečavanju brojnih infekcija, snižavanju holesterola, normalnoj funkciji žlezda, a najveću važnost ima u očuvanju vida.

Naučnici su otkrili da se ovaj važan vitamin u velikim količinama nalazi u hrani životinjskog porekla: goveđoj jetri i srcu, mleku, jajima, puteru. Vitamin A možete dobiti i iz namirnica biljnog porekla - narandžastog, crvenog i žutog povrća, kao što su šipak, bundeva, brusnica, šargarepa, narandžasta i crvena paprika, a najbogatije vitaminom A je riblje ulje. Ako se ove namirnice ne jedu dovoljno, vemenom dolazi do nedostatka vitamina A, koji se često manifestuje kroz ozbiljno pogoršanje vida.

Prema rečima endokrinologa Tatjane Bočarove, vitamin A je jedan od najvažnijih vitamina za vid: pomaže u radu optičkog nerva i jača očne mišiće. Jedan od prvih znakova nedostatka važnog elementa je pojava takozvanog "noćnog slepila" - kada osoba koja uđe u prostoriju sa ulice ne vidi praktično ništa.

Endokrinolog je takođe primetio da nedostatak vitamina A dovodi do suvoće rožnjače i začepljenja suznih kanala.

"Ovaj osećaj je poznat svima koji mnogo vremena provode za računarom,  a to je još jedna neprijatna posledica nedostatka vitamina A", tvrdi doktorka.

Izvor: Lepa&Srećna