Kako starite, vašem telu je potrebno više određene hrane i vitamina, stručnjaci savetuju koje.

Ako jedete istu hranu koju ste uvek jeli od detinjstva, treba da razmislite da promenite navike, jer vaše potrebe u ishrani se menjaju tokom života. Posle pedesete godine cilj je prevencija bolesti održavanjem optimalno zdravog i aktivnog duha i tela.
Kako starimo, metabolizam se usporava, a sposobnost tela da se razgradi i koristi izvore “goriva” postaje manje efikasna. Evo spiska namirnica koje treba da jedete da bi vaše telo bilo snažno, a um oštar.
1. Hrana bogata vlaknima poput maline
Vaše gastrointestinalno funkcionisanje usporava kako starite, i kao rezultat toga, važno je da se fokusirate na unos dovoljno vlakana da bi vaš sistem mogao da radi. Vlakna ne samo da pomažu da vaša gastrointestinalna funkcija radi glatko, već i smanjuje upale i holesterol, istovremeno obezbeđujući sporo oslobađanje ugljenih hidrata bogatih energijom u krvotok. Kada počne sezona malina, neka one budu vaš glavni desert.
2. Kukuruzne pahuljice i druga hrana sa B12 vitaminom
Kako telo stari, kiselost želuca se smanjuje, a kao rezultat toga, teže je unositi dovoljno vitamina B12 u svoju ishranu. Želudačna kiselina pomaže u oslobađanju vitamina B12 iz hrane, a on je važan jer pomaže u održavanju zdravog nervnog sistema i ključnih metaboličkih procesa. Procenjuje se da 10 do 30 procenata odraslih starijih od 50 godina ima poteškoća da apsorbuje vitamin B12 iz hrane.
Hrana koja potiče od životinja, kao što su meso, jaja, morski plodovi i mlečni proizvodi, ima najveće količine B12, ali vitamin možete dobiti i iz hrane obogaćene B12, kao što su žitarice od celog zrna.
3. Kurkuma i cimet
Još jedna stvar koja treba da ide dok starimo - ukus. Starenje dovodi do smanjenja proizvodnje pljuvačke i sposobnosti da se percipira ukus. To znači da biste možda želeli da počnete da eksperimentišete sa različitim začinima, uključujući kurkumu koja ima brojne pogodnosti na zdravlje. Pokazalo se da kurkuma jača imunološku funkciju i takođe smanjuje upalu zglobova i sprečava artritis kod starijih žena. Druga istraživanja su pokazala da kurkuma i njeno glavno aktivno jedinjenje kurkumin mogu imati stvarno dejstvo na prevenciju Alchajmerove bolesti i nekih oblika raka.
4. Voda
Naš osećaj ukusa opada kako starimo, pa tako i žeđ, što znači da je dehidracija češća. Voda je takođe važna za optimizaciju metaboličkih funkcija tela. Ženama je potrebno devet šoljica vode, dok muškarci treba da piju 13 šoljica dnevno.
5. Banane i drugi izvori kalijuma
Činjenica je da se rizik od moždanog udara i srčanih bolesti povećava kako starimo. Jedan od načina da smanjite rizik: jedite hranu koja je odličan izvor kalijuma, kao što su banane i avokado. Nedavno istraživanje na ženama od 50 do 70 godina pokazalo je da one koje su jele najveće količine kalijuma imaju najmanju verovatnoću da dožive moždani udar. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kalijum takođe može da igra ključnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska.
Namirnice bogate kalijumom su krompir, sa skoro 900 miligrama u jednom krompiru; banane, 400 miligrama u jednoj banani; avokado, preko 700 miligrama po šoljici; i pistacije, sa neverovatnih 1.200 miligrama po šoljici.
6. Hrana bogata kalcijumom
Kalcijum je poznat uglavnom po svojoj ulozi u izgradnji i održavanju jakih kostiju i zuba, ali je takođe neophodan za pravilno funkcionisanje srca, mišića i nervnog sistema. Konzumiranje dovoljno kalcijuma može biti problem za ljude koji su netolerantni na laktozu, što je uobičajen problem kako starite. Nemate dovoljno vitamina D u vašem telu, koji vam je neophodan da apsorbujete kalcijum.
7. Brokoli i ostalo lisnato povrće
Zaštita očiju je ključna kako vreme odmiče, posebno zato što mnogi problemi sa očima dolaze sa starenjem. Lutein, povezan sa beta karotenom i vitaminom A, je vredan nutrijent koji vam je potreban za optimizaciju vida i sprečavanje makularne degeneracije. I većina ljudi starijih od 50 godina ne dobija dovoljno toga. Zeleno lisnato povrće, uz grožđe, pomorandže i žumanca, odličan je izvor luteina.
Izvor: Lepa&Srećna