Studije iznova pokazuju da hrana bogata proteinima može da pomogne u procesu gubitka kilograma, uz istovremenu izgradnju mišića i snage.

Ako želite da na zdrav način povećate mišićnu masu, pored redovnih treninga trebalo bi da u jelovnik dodate određene namirnice.

1. Piletina

Da biste povećali mišićnu masu, jedite hranu koja sadrži proteine ​​bez previše masti, a piletina zadovoljava oba kriterijuma. Piletina sadrži najviše proteina po obroku u poređenju s drugim vrstama mesa.

2. Govedina i ostalo crveno meso

Govedina i drugo crveno meso sadrže dosta proteina, ali budući da govedina često ima puno masti, poželjniji su nemasni komadi mesa.

3. Tofu

Tofu je odličan izvor proteina. U 100 grama nalazi se oko 8 grama belančevina, a svega 75 kalorija.

4. Mlečni proizvodi

Njihovi proteini, ugljeni hidrati, vitamini i minerali olakšaće vam posao kada je dobijanje mišićne mase u pitanju. Starije osobe takođe bi trebalo da svakodnevno konzumiraju ove namirnice, jer su bogate kalcijumom, što će im pomoći i u očuvanju mišićne mase.

8 namirnica za izgradnju mišićne mase
Youtube / InspirationHub 

5. Pirinač

Ugljeni hidrati takođe igraju važnu ulogu u ovoj vrsti ishrane. Pirinač pomaže i u izgradnji bolje muskulature.

6. Jaja

Jedan od ključnih sastojaka ishrane koja podstiče razvoj mišićne mase su i jaja. Ona u sebi sadrže 13 grama proteina. Upravo proteini iz jaja imaju veću biološku vrednost od bilo koje celovite namirnice i oni su u ovoj namirnici najlakše iskoristivi.

7. Orašasti plodovi

Hrana bogata proteinima, kalorijama i ugljenim hidratima dobar je način za povećanje mišićne mase. Orašasti plodovi imaju znatnu količinu svakog od ovih sastojaka.

8. Avokado

Avokado se smatra izvorom dobrih masti zbog visokog nivoa kalorija, te je odličan za dodavanje u salate. Takođe je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima.

Izvor: Lepa&Srećna