Dolaskom proleća imunitet nam se poljuljao, pa je pravi trenutak da u jelovnik uvrstimo korisne namirnice. Rotkvice spadaju među najzdravije povrće.

Sadrže antocijanine koji smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju nivo holesterola i triglicerida. Ovo povrće je odličan izvor kalijuma, koji je važan za očuvanje zdravlja srca, i pozitivno utiče na cirkulaciju krvi. Rotkvice obiliju vitaminom C, pa jačaju imunitet i utiču na sposobnost organizma da se odbrani od prehlada i virusnih infekcija.

Ovo povrće sadrži i vitamine E, A, B6 i K, bogato je antioksidantima, cinkom, fosforom, magnezijumom, bakrom, kalcijumom, gvožđem i manganom.

Uz sve ove benefite, rotkvice imaju malo kalorija, pa su pogodne i za sve vrste dijeta. Ako vam smeta ljut ukus rotkvica, oljuštite ih. Idealne su kao samostalna grickalica, a možete ih dodati u salate, a odlično se slažu s egzotičnim voćem, ali i s belim lukom.

Izvor: Lepa&Srećna