Sve su brojnija istraživanja koja pokazuju koliko je vitamin B1, poznat i pod nazivom tiamin važan za ljudsko zdravlje.

On je dobio oznaku 1 zato što je bio prvi otkriven, u nizu B vitamina, a igra ključnu ulogu u metaboličkim procesima. Telu je neophodan da bi izgradio materije neophodne svakoj ćeliji, a pošto je rastvorljiv u vodi, organizam ga ne skladišti pa se mora redovno unositi.

Nije čest slučaj da ljudima nedostaje tiamin, ali manjak se otkriva kod alkoholičara, obolelih od Kronove bolesti, veoma mršavih osoba kao i onih čija ishrana se pretežno zasniva na ugljenim hidratima. Kao posledica deficita vitamina B1, može doći do degeneracije perifernih nerava, kao i neurona u kičmenoj moždini. Osoba se žali na zamor, razdražljivost, loše pamćenje, poremećaje spavanja. Zato vitamin B1 sve češče nazivaju antistres vitaminom. 

Uobičajena propisana dnevna doza je 1,4 mg vitamina B1 dnevno za žene do 50, a 1,1 mg dnevno za one starije od 50 godina. Za unos ove količine dovoljno je pojesti pola šolje barenog pirinča ili pasulja. Tiamina ima i u hlebu, krompiru, kupusu, orasima, kao i u svinjskom mesu i ribi.

Izvor: Lepa&Srećna