Bolest masne jetre je izraz koji lekari koriste da označe niz različitih stanja izazvanih masnim naslagama na jetri. Najčešće se otkriva kod gojaznih osoba, a u ranoj fazi obično ne izaziva ozbiljne posledice. Međutim, u kasnijim stadijumima, može da dovede do ozbiljnih oštećenja jetre, uključujući i cirozu, kao i da izazove dijabetes, visok pritisak i oboljenja bubrega.

Najopasnije za masnu jetru su namirnice sa dosta dodatog šećera ili soli, kao i one koje sadrže rafinisane ugljene hidrate i zasićene masti. Treba redovno kontrolisati etikete namirnica koje kupujete, jer mnoge nose i veći rizik nego što bi se, po nekoj logici, moglo zaključiti. Na primer, hlebu od integralnog brašna se, često, dodaje više šećera pri mešenju, jer ovo testo bez toga bude gorko u poređenju s onim za beli hleb.

So je, takođe, opasna pa se preporučuje da se prepolovi dnevna doza za zdrave osobe - sa 5gr na 2,5gr dnevno. Podsećamo, osobe sa visokom pritiskom ne bi trebalo uopšte da dodaju so - nje već ima u mnogim neprerađenim namirnicama. 

Najviše se preporučuje mediteranska ishrana: dosta zelenog povrća, voća siromašnijeg šećerima, orašastih plodova, mahunarki, ribe i maslinovog ulja. Hranu treba što manje termički obrađivati, a one namirnice koje se mogu jesti sirove tako i poslužite. Uz to je neophodno uzdržavanje od alkohola, kao i smanjena količina crvenog mesa u ishrani.

Ako želite da ipak uživate u nekim tradicionalnim specijalitetima koji se kod nas pripremaju od mlevenog mesa, savetujemo da junetinu i svinjetinu u receptima zamenite piletinom i ćuretinom. Probajte musaku, lazanje ili ćufte od živinskog mlevenog mesa - iznenadićete se koliko su ukusni!

Umesto priloga servirajte samo salate, a umesto jakih sosova sa puno zaprške, obranu pavlaku začinjenu ljutom paprikom.

Izvor: Lepa&Srećna