Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MASNA JETRA OD ALKOHOLA, GOJAZNOSTI ALI I GLADOVANJA: simptomi, lečenje i dijeta za steatozu

Masna jetra se može u potpunosti izlečiti ukoliko se na vreme otkrije i ako se pridržavate saveta lekara i dijete!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Masna jetra (steatoza) predstavlja patološko nagomilavanje masti u jetrenim ćelijama uzrokovano različitim etiološkim faktorima, od kojih su najčešći gojaznost i alkoholizam.

Uzrok nastanka masne jetre

Steatoza se javlja zbog alkoholizma, gojaznosti, gladovanja, šećerne bolesti, trovanja (fosfor, tetrahlorugljenik), toksičnog dejstva tetraciklina, Reyeovom sindroma, kao i kod bolesnika na totalnoj parenteralnoj ishrani.

Pojačano je oslobađanje masti iz perifernog masnog tkiva, smanjena oksidacija masnih kiselina u jetri, pojačana sinteza masnih kiselina u jetri, povećana esterifikacija masnih kiselina u trigliceride, smanjeno izlučivanje ili oslobađanje masti iz jetre.

Klinička slika masne jetre

Masna jetra najčešće prolazi asimptomatski, sa uvećanjem jetre, koja je meka, zaobljenih ivica. Nekada se javlja tišteći bol pod desnim rebarnim lukom i lake tegobe sa varenjem. Kod teških alkoholičara može se razviti akutni oblik masne jetre, sa insuficijencijom jetre, portnom hipertenzijom i fatalnim ishodom.

Komplikacije masne jetre

Masna jetra je benigno i reverzibilno stanje i prva faza oštećenja jetre. U izvesnim slučajevima može doći do steatonekroze hepatocita i fibroze sa prelaskom u alkoholnu cirozu.

Povezane vesti

Dijagnoza masne jetre

Postavlja se na osnovu laboratorijskih analiza (lako uvećanje aminotransferaza, gama-GT, bilirubinemija, blag pad faktora koagulacije), ultrazvuka, biopsije jetre i histološkog pregleda.

Lečenje masne jetre

Svodi se na apsolutnu zabranu konzumiranja alkohola, primenu hepatoprotektivnih lekova i unosa većih količina ugljenih hidrata i proteina u ishrani.

Izvor: Stetoskop

Kako piše sajt Dijeta, ishrana bogata zasićenim masnim kiselinama, holesterolom i rafinisanim šećernim koncentratima, uz smanjenu fizičku aktivnost, dovodi do nagomilavanja masti i gojaznosti što se, između ostalog, štetno odražava i na zdravlje jetre.

  Izvor:

Praktično, jetra se zamasti tj. sadrži prevelike količine masnoće koja na različite negativne načine utiče na njen pravilan rad. Pored terapije lekovima, lečenje masne jetre (tzv. nealkoholna steatoza jetre) obuhvata i određene i higijensko-dijetetske mere.

  Izvor:

To podrazumeva odgovarajući način ishrane i umerenu fizičku aktivnost. Jedan od uzroka masne jetre je i gojaznost tako da ishrana ima veoma važnu ulogu jer omogućava da se telesna masa reguliše, kao i da se drži pod kontrolom. Zato će dijeta za masnu jetru pomoći da ovaj neugodni zdravstveni problem brzo rešite ili ga bar držite pod kontrolom.

Pravilna ishrana podrazumeva izbor namirnica i način pripreme.

Obroke treba podeliti na tri glavna i dve užine. Potrebno je ograničiti unos masti ali i ugljenih hidrata jer se višak ugljenih hidrata pretvara u masti.

Dijeta za masnu jetru u stvari se sastoji od jednostavnog procesa: izbora namirnica koje odgovaraju i pomažu jetri u oporavku i onih koje čine suprotno. 

Zato donju listu pažljivo proučite u poželjne namirnice koristite redovno, a one druge… pa ostaviti za neka bolja vremena. Namirnice treba pripremati kuvanjem, dinstanjem ili pečenjem, dok bi prženje, a posebno pohovanje, trebalo potpuno izbaciti. Od zdravstvenih dijeta koje su dale odlične rezultate kod ovo stanja treba istaći Pritikinovu dijetu i Ornišovu dijetu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije