Masna jetra (steatoza) predstavlja patološko nagomilavanje masti u jetrenim ćelijama uzrokovano različitim etiološkim faktorima, od kojih su najčešći gojaznost i alkoholizam.

Uzrok nastanka masne jetre

Steatoza se javlja zbog alkoholizma, gojaznosti, gladovanja, šećerne bolesti, trovanja (fosfor, tetrahlorugljenik), toksičnog dejstva tetraciklina, Reyeovom sindroma, kao i kod bolesnika na totalnoj parenteralnoj ishrani.

Pojačano je oslobađanje masti iz perifernog masnog tkiva, smanjena oksidacija masnih kiselina u jetri, pojačana sinteza masnih kiselina u jetri, povećana esterifikacija masnih kiselina u trigliceride, smanjeno izlučivanje ili oslobađanje masti iz jetre.

Klinička slika masne jetre

Masna jetra najčešće prolazi asimptomatski, sa uvećanjem jetre, koja je meka, zaobljenih ivica. Nekada se javlja tišteći bol pod desnim rebarnim lukom i lake tegobe sa varenjem. Kod teških alkoholičara može se razviti akutni oblik masne jetre, sa insuficijencijom jetre, portnom hipertenzijom i fatalnim ishodom.

Komplikacije masne jetre

Masna jetra je benigno i reverzibilno stanje i prva faza oštećenja jetre. U izvesnim slučajevima može doći do steatonekroze hepatocita i fibroze sa prelaskom u alkoholnu cirozu.

Dijagnoza masne jetre

Postavlja se na osnovu laboratorijskih analiza (lako uvećanje aminotransferaza, gama-GT, bilirubinemija, blag pad faktora koagulacije), ultrazvuka, biopsije jetre i histološkog pregleda.

Lečenje masne jetre

Svodi se na apsolutnu zabranu konzumiranja alkohola, primenu hepatoprotektivnih lekova i unosa većih količina ugljenih hidrata i proteina u ishrani.

Izvor: Stetoskop

Kako piše sajt Dijeta, ishrana bogata zasićenim masnim kiselinama, holesterolom i rafinisanim šećernim koncentratima, uz smanjenu fizičku aktivnost, dovodi do nagomilavanja masti i gojaznosti što se, između ostalog, štetno odražava i na zdravlje jetre.

Praktično, jetra se zamasti tj. sadrži prevelike količine masnoće koja na različite negativne načine utiče na njen pravilan rad. Pored terapije lekovima, lečenje masne jetre (tzv. nealkoholna steatoza jetre) obuhvata i određene i higijensko-dijetetske mere.

To podrazumeva odgovarajući način ishrane i umerenu fizičku aktivnost. Jedan od uzroka masne jetre je i gojaznost tako da ishrana ima veoma važnu ulogu jer omogućava da se telesna masa reguliše, kao i da se drži pod kontrolom. Zato će dijeta za masnu jetru pomoći da ovaj neugodni zdravstveni problem brzo rešite ili ga bar držite pod kontrolom.

Pravilna ishrana podrazumeva izbor namirnica i način pripreme.

Obroke treba podeliti na tri glavna i dve užine. Potrebno je ograničiti unos masti ali i ugljenih hidrata jer se višak ugljenih hidrata pretvara u masti.

Dijeta za masnu jetru u stvari se sastoji od jednostavnog procesa: izbora namirnica koje odgovaraju i pomažu jetri u oporavku i onih koje čine suprotno. 

Zato donju listu pažljivo proučite u poželjne namirnice koristite redovno, a one druge… pa ostaviti za neka bolja vremena. Namirnice treba pripremati kuvanjem, dinstanjem ili pečenjem, dok bi prženje, a posebno pohovanje, trebalo potpuno izbaciti. Od zdravstvenih dijeta koje su dale odlične rezultate kod ovo stanja treba istaći Pritikinovu dijetu i Ornišovu dijetu.

PageBreak

Dijeta za masnu jetru – Namirnice

Žitarice i njihovi proizvodi

Dati prednosti integralnim žitaricama i proizvodima od integralnih žitarica. Ne koristiti masna peciva, pite, burek…

Meso, riba, jaja

Upotrebljavati posne vrste mesa, kao što je belo pileće ili ćureće meso. Uvrstiti u jelovnik ribu 2-3 puta nedeljno. Belance jajeta se može koristiti češće, dok se žumance ne preporučuje zbog veće količine holesterola.

Mleko i mlečni proizvodi

Preporučuju se mleko i mlečni proizvodi sa smanjenim procentom masti. Ne koristiti tvrde, prevrele sireve, kačkavalj, pavlaku, kajmak.

Masti i ulja

Koristiti biljna ulja, po mogućstvu hladno ceđena, bez termičke obrade.

Povrće

Smanjiti unos mahunarki i ostalog povrća koje izaziva nadimanje (kupus, kelj, karfiol, krastavci, celer) ili ga koristiti u vidu pirea. Ograničiti unos krompira.

Voće

Sveže voće, sokovi od sveže ceđenog voća, kompoti. Ne koristiti jezgrasto voće zbog većeg sadržaja masti.

Slatkiši

Izbegavati ili potpuno izbaciti

Od napitaka se preporučuju blagi biljni čajevi i voda. Alkohol je izričito zabranjen.

Recepti za osobe koje pate od masne jetre

Pastrmka punjena spanaćem

  • Sastojci:
  • 200 g pastrmke
  • glavica belog luka
  • 100 g spanaća
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • sok od 2 limuna
  • peršun
  • morska so

Priprema

Očistite pastrmku.

Spanać blanširajte 3 minuta u vreloj vodi a zatim ga sitno iseckajte.

Dodajte spanaću 2-3 čena izgnječenog belog luka i so pa napunite pastrmku. Stavite u rernu da se peče.

Preostali beli luk izgnječite, pomešajte sa limunovim sokom, maslinovim uljem i peršunom pa koristite kao preliv za pečenu pastrmku.

Pire od prosa i karfiola

  • Sastojci:
  • 200g karfiola
  • 30g prosa
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • morska so
  • peršunov list

Priprema

Opranu glavicu karfiola podelite na cvetiće i obarite u posoljenoj vodi.

Skuvajte proso.

Skuvan karfiol i proso izmiksajte u blenderu da dobijete pire, pa na kraju dodajte ulje.

Ukrasite pire peršunom i služite kao prilog uz ribu.

Rižoto

  • Sastojci:
  • 30g integralnog pirinča
  • 20 g kukuruza šećerca
  • 50g tofu sira
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • morska so
  • kari po želji

Priprema

Skuvajte odvojeno integralni pirinač i kukuruz šećerac.

Ukoliko je tofu sirov kuvajte ga 5 minuta, pa iseckajte na kockice.

Pomešajte pirinač, kukuruz šećerac i kockice tofu sira.

Dodajte ulje i na kraju kari.

Integralne šagete sa sirom i brokolijem

  • Sastojci:
  • 40g integralnih šageta ili nekih drugih integralnih testenina
  • 200g brokolija
  • 100g mladog posnog sira
  • 1 čen belog luka, morska so

Priprema

Skuvajte špagete.

Brokoli skuvajte u slanoj vodi pa izmiksajte u blenderu zajedno sa sirom.

Dodajte izgnječeni beli luk i po potrebi so.

Prelijte preko skuvanih špageta.

Izvor: Dijeta