Masna jetra može da uspori metabolizam, oslabi imunitet i snizi ukupnu energiju, a i koncentracija opada.

Jetra je organ sa vitalno važnim funkcijama - ako ona funkcioniše kako treba, manji je rizik od visokog pritiska, srčanih oboljenja pa čak i od demencije. Nije samo alkohol opasan za njeno zdravlje. Ne-alkoholičarska masna jetra je stanje koje lekari otkrivaju kod velikog procenta žena, starijih od 40 godina.

Može se sprečiti jednostavnim promenama ishrane. Za početak, preporučuje se da pojedete po dva jajeta, dva do tri puta nedeljno. Jaja sadrže holin, esencijalni hranljivi sastojak koji se obično svrstava u kompleks B vitamina, a ima funkciju da rastvara masnoće. Kod žena koje bi povećale njegov unos, dolazilo je do regulisanja masne jetre već za 30 dana. 

Više istraživanja je pokazalo da kurkumin stimuliše lučenje enzima koji čiste masne naslage iz jetre. Dovoljno je da uzmete pola kašičice dnevno, a kurkumu možete dodavati u supe, paprikaše kao i jela s pirinčem.

Fizička aktivnost može da "sagori" i do 40 procenata masnoće uskladištene u jetri pod uslovom da vežbate 30 minut dnevno. Nije potrebno da to budu naporne vežbe, već umerena aktivnost. Izaberite nešto što vam je zabavno, poput plesa, na primer. Za to vam nije neophodna ni teretana, ni sala za fizičko, možete plesati i u sobi.

Izvor: Lepa&Srećna