Masna jetra je sve češće hronično stanje koje je izazvano sakupljanjem naslaga masnoća koje, u prvo vreme, ne izaziva tegobe.

Međutim, ono može da se razvije u hepatitis ili cirozu jetre i zato je važno da se otkrije na vreme, a ishrana prilagodi kako bi se izbegle dalje komplikacije i sačuvalo zdravlje. Obično počinje bez simptoma, ali mogu se pojaviti neki od sledećih znakova:

  • bol u stomaku i to u gornjem, desnom delu
  • osećaj sitosti i kad niste jeli
  • mučnina, gubitak apetita i mršavljenje
  • žućkasa boja tena i beonjača
  • oticanje u predelu stomaka ili nogu
  • ekstreman umor pa i konfuzija

Masna jetra može biti uzrokovana konzumiranjem prevelikih količina alkohola (alkoholna masna jetra) ili slatkiša, slatkih napitaka kao i masne hrane. Rizik od nealkoholne masne jetre naročito je povećan kod žena u menopauzi. Takođe, pod povišenim rizikom su sve gojazne osobe, naročito sa masnim naslagama u predelu stomaka, pacijenti koji pate od povišenog holesterola, triglicerida kao i visokog pritiska.

Dijagnoza se postavlja na osnovu povišenih nivoa enzima jetre, kao i ultrazvučnim pregledom.

Kod mnogih ljudi, masna jetra ne mora da znači da će njen rad biti ugrožen. Međutim, skoro do trećine ugroženih, ovo stanje se pogoršava, tako da jetra bude upaljena i otečena - dolazi do hepatitisa.

Na mestima gde je oštećena, jetra formira ožiljno tkivo - nastaju fibroze. Kad se ona prošire i zamene zdravo tkivo, nastaje ciroza jetre.

Izvor: Lepa&Srećna