Lekari često ističu koliko je važno da eliminišemo šlajm iz pluća. Zato ukoliko je kašalj produktivan, nemojte pokušavati da ga prigušite - ukoliko se sekret ne izbacuje, nakuplja se u disajnim putevima, a samim tim povećava rizik od bakterijske infekcije, što može dovesti do komplikacija kao što je upala uva ili zapaljenje sinusa.

U eliminaciji sekreta nam mogu pomoći i prirodni "lekovi", a glog je jedna od najlekovitijih biljaka koje je efikasna u ublažavanju brojnih tegoba, između ostalih, i za čišćenje pluća. Sadrži vitamin C, provitamin A, mnogo pektina, vinsku i limunsku kiselinu. 

Pobornici korišćenja lekovitog bilja preporučuju čaj od lista gloga jer ima brojna lekovita dejstva, pre svega delotvorno deluje i na osobe koje imaju probleme sa srcem i krvnim sudovima, visokim pritiskom. Tinktura gloga ublažava simptome bronhitisa, upale pluća i drugih plućnih bolesti.

Sastojci:

70 grama mešavine svežih listova i cvetova gloga
3 decilitra 96-procentnog medicinskog alkohola

Priprema:

Iseckajte cvetove i listove gloga i stavite u teglu. Prelijte sa tri decilitra alkohola, promešajte, zatvorite i ostavite da stoji 21 dan na sobnoj temperaturi. Procedite i smesu prebacite u tamnu staklenu ambalažu koja se hermetički zatvara. Čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. 

Razmutite 20 kapi tinkture u 100 ml vode i popijte pola sata pre obroka tri puta na dan,

Izvor: Lepa&Srećna