Tokom oporavka od kovida, najvažnije je da slušate savete lekara i, ako bolujete kod kuće, što više odmarate i spavate, kao i da prilagodite ishranu da bi simptomi što pre prošli.

Bol u grlu muči mnoge koji su inficirani korona virusom, naročito omikron sojem. Redovno napajanje čajem i drugim toplim napicima može da, u velikoj meri, olakša ove tegobe. Hidratacija je izuzetno značajna i za sve one koji imaju dijareju, kao i bol u mišićima ili visoku temperaturu.

Mučnina, zapušen nos i nagon za povraćanjem mogu se ublažiti većim unošenjem tečnosti. Treba stalno držati uz bolesnički krevet čaj, vodu, sokove, vodu sa limunom i medom. Najbolje je pacijenta pojiti kašičicu po kašičicu, na svakih nekoliko minuta.

Bolesniku ponudite mekanu hranu i jednostavna jela. Obično oboleli od kovida nemaju apetit, a nisu ni u stanju da ustanu i jedu. Zato su odlično rešenje supe i čorbe, koje možete da servirate u velikoj šolji. Preporučuju se i obrano mleko i jogurt, pečena piletina, jaja - bez mnogo začina kako ne biste izazivali mučninu.

Pacijent ne sme da gladuje. Poneki dan, kada je stanje baš loše, može da prođe samo sa tostom i čajem, ali čim se bude osećao bar malo bolje, treba da dobija odgovarajuće hranljive sastojke. Uz meso, jaja i mlečne proizvode, treba da uzima i druge namirnice bogate proteinima poput pasulja i sočiva.

Prirodni izvori vitamina se preporučuju - masna riba i pečurke zbog vitamina D, citrusi i kiseli kupus zbog vitamina C, kao i probiotičkih svojstava.

Izvor: Lepa&Srećna