Teška oštećenja srca i krvnih sudova, bubrega, kao i problemi sa sluhom i opadanjem kose vrlo su moguće komplikacije nakon kovida čak i ako ste zaraženi omikron sojem.

Ovo upozorenje dolazi od dr Nebojše Tasića, pomoćnika direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", koji kaže da je potpuno neistinita teorija da je omikron "lagan virus". On ističe da se pacijenti moraju javiti ne samo svom lekaru opšte prakse, već i kardiologu radi procene eventualnih oštećenja koje je virus napravio.

Dr Tasić kaže da veliki broj ljudi koji su preležali kovid ima za posledicu oštećenja srca i krvnih sudova, a najdominantije oboljenje je upala srčane maramice.

"Značajan broj bolesnika ima i poremećaj ritma, srčanu slabost i upalu srčanog mišića, tzv. miokarditis", rekao je dr Tasić gostujući u emisiji Jutro na TV Prva. "Na žalost, jedan broj bolesnika kao posledicu kovida, neretko udruženog s drugim hroničnim bolestima, imao je infarkt ili šlog." 

Po njegovim savetima, uz vakcinaciju je najvažnije jačanje imuntiteta, a to nisu samo vitamini koje ne smete uzimati na svoju ruku, već i  adekvatan odmor i izbegavanje stresa. "Tu je stres od kovida, stres od postkovida ali i stres od svakodnevnog života", rekao je doktor. 

Ono na šta često ne obraćamo dovoljno pažnje je hidratacija, a ona je jedan od glavnih preduslova da dočekamo ovaj virus spremni. Kako je dr Tasić nedavno rekao za Blic, ako se ovaj tempo nastaviti, kompletna populacija u jednom trenutku biti zaražena ovim virusom.

Velika opasnost vreba mlade ljude, čak i sportiste, koji žele da se što pre vrate normalnom životu, budući da se vrlo brzo osećaju bolje posle infekcije omikron virusom. I on napada krvne sudove, u pitanju je vaskularna bolest, pa je neophodna pažljiva procena lekara u pogledu nastavka fizičkih aktivnosti svakog pacijenta.

Izvor: Lepa&Srećna