Mnogi ljudi su primetili pojačano opadanje kose nakon preležane infekcije virusa korona. Ukoliko ste i vi uočili da su se i vama vlasi proredile - ne trebada vas hvata panika. Nije ništa previše opasno, a dermatovenerolog Aleksandar Adamović daje odgovor šta bi trebalo da uradite po pitanju ovog poremećaja.

"Istraživanja su pokazala da je opadanje kose najviše primetno tri meseca nakon preležane infekcije kovida-19, a pacijenti ističu da dnevno ostaju bez 200 do 300 dlaka, za razliku od uobičajenog gubljenja od oko 100 vlasi", rekao je Adamović za magazin "Lena".

Tom prilikom je dodao da su žene posebno osetljiva kategorija i da postoji način kako bi povratile svoju bujnost i sjaj. Aleksandar Adamović dermatovenerolog je naglasio da je najbolji način  za vraćanje gustine na prethodno stanje u ishrani.

"Raznovrsna i zdrava ishrana je najbolji način da se podstakne oporavak dlake, pa nema potrebe za posebnim tretmanima. Treba koristiti i vitaminske suplemente i losione za stimulaciju rasta kose, ali njih će preporučiti dermatolog", rekao je i dodao da ukoliko stanje sa opadanjem kose postane hronično to, takođe, pravilna ishrana može da reguliše. 

Neki od lekova koji se nalaze u prirodi mogu pomoći u borbi protiv opadanja kose, a to su:

Kopriva

Od davnina je poznato da je kopriva sredstvo koje pomaže u oporavku kose. Zahvaljujući svom blagotvornom sastavu koji sadrži gvožđe i silicijum-dioksid povoljno utiče na jačanje vlasi i rast novih dlaka. Možete je koristiti tako što ćete staviti kašiku sušene koprive u činiju sa 2 decilitra hladne vode i ostaviti da odstoji. Tečnost bi trebalo da prenoći, a nakon toga je utrljajte u kožu glave.

Ruzmarin

Ova moćna biljka podstiče cirkulaciju krvi u samoj vlasi, a ima i protivupalno i sedativno dejstvo, a odlično utiče i kod pojave peruti.

Orah

Ovaj plod iz prirode je poprilično blagotvoran i bogat proteinima, a posebno je dobar za hidrataciju, ima antigljivično dejstvo, otvara pore i dlakama omogućava prostor za rast. Najčešća upotreba je u vidu ulja, gde se preporučuje da se utrlja u vlasište. 

Kamilica

Čaj od kamilice mnogi piju tokom cele godine, a ukoliko napravite malo veću količinu možete ga utrljati u teme glave. Ne samo je blagotvorno po kožu, već pospešuje rast kose. Ukoliko ga redovno koristite možete nadoknaditi izgubljene vlasi za kratak period.

Lavanda

Ulje lavande je pogodno za iritirano teme glave, koje može ometati normalan rast dlake. Najčešće ga žene upotrebljavaju kao dodatak regeneratorima ili šamponima, a delotvorno može biti i u vidu maske.

Hajdučka trava

Od ove biljke možete napraviti čaj i dodati je u šampon kako biste povratili izgubljenu kosu. Ona je veoma delotvorna, ali sa njenom upotrebom morate pažljivo kako ne biste dobili glavobolju.

Beli luk

Opšte je poznato da beli luk pomaže protiv opadanja kose. Nemojte da se plašite njegovog mirisa jer on veoma brzo ispari. Bilo da utrljavate svež luk u teme, da ga gnječite i pravite masku ili kupite gotov preparat, sigurno će vam pomoći i učiniti da se opadanje spreči.

Izvor: Lepa&Srećna