Profesorka dr Edita Stokić danas je gostovala u Jutarnjem programu na RTS-u upozorila dijabetičare na jednu važnu stvar. Naime, ona je istakla da ljudi koji boluju od dijabetesa češće oboljevaju od kovida 19, kao i to da takve osobe veoma brzo razvijaju srednju do tešku kliničku sliku.

"Dijabetes tip 2 je prepoznat kao fakrtor rizika za češće oboljevanje od kovid 19 virusne infekcije sa jedne strane, a sa druge za brži razvoj kliničke slike i brži ulazak u jedinicu intenzivne terapije", istakla je doktorka i dodala da Srbija ima čak 750 000 dijabetičara koji mogu biti izloženi opasnosti od korone.

Pored dijabetesa i gojaznost igra veliku ulogu, jer osobe obolele od tipa 2 ove bolesti najčešće imaju i prekomernu težinu.

"To sve dovodi do povezanosti nezarazne bolesti dijabetesa i gojaznosti i masovne zarazne bolesti korona virusa. Najnovija istraživanja su pokazala da je dijabetes značajan kao faktor rizika za oboljevanje od kovida 19, ali ne sam po sebi, nego stanje glikoregulacije, odnosno kako je regulisano prisustvo šećera u krvi", navela je dr Stokić i dodala:

"Mi sada insistiramo i RFZO je razmatrao mogućnost da se grupa lekova LGL T2 i LZLT2 inhibitori uvrste na pozitivnu listu lekova. To su lekovi koji deluju neovisno o lučenju pankreasa, stimulišu lučenje šećera putem mokraće što dovodi do snižavanja vrednosti šećera u krvi".

Izvor: Lepa&Srećna