Dug boravak u zatvorenom prostoru, smanjena fizička aktivnost i nedovoljna izloženost sunčevoj svetlosti utiču slabljenje opšteg stanja organizma. Pravilna, zdrava ishrana je naš način da poboljšamo imunitet i osnažimo organizam u borbi sa virusima. Oporavak od korone je često dug i mukotrpan, a koje namirnice je najbolje konzumirati u periodu opravljanja od upale pluća, koja hrana nikako ne sme da se nađe na našem jelovniku, za portal "Lepa i srećna" govori specijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.

"Namirnice koje uzrokuju upalne procese su šećer, belo brašno, trans masnoće (hidrogenizovane i delimično hidrogenizovane biljne masnoće), neuravnotežen unos omega 3 i omega 6 masnoća (prevelik unos omega 6 masnoća iz biljnih ulja: suncokretovo, kukuruzno, koštica grožđa), veštački dodaci u hrani (E dodaci)", ističe ona i otkriva da si suplementi dobar izbor ili je izvor vitamina bolje potražiti u prirodi.

"Zdrava i dobro izbalansirana ishrana je najvažnija. Suplementi mogu da budu samo dodatak, u situacijama kada nam je potreban povećan unos pojedinog nutrijenta, a ne možemo ga uneti isključivo kroz hranu (jer bi nam bile potrebne velike količine namirnica). Uvek dajem primer vitamina C i pomorandže. Pomorandža, je na primer, odličan izvor vitamina C ali i beta karotena, kalcijuma i drugih fitonutrijenata. Sasvim je sigurno da ova jedinjenja zajedno deluju mnogo snažnije i imaju mnogo jači blagotvorni efekat, nego svaki od pomenutih vitamina ili minerala posebno. Hrana pored vitamina i minerala sadrži i mnoge druge supstance važne za naše zdravlje. Voće i povrće, na primer, sadrži fitonutrijente koji štite organizam od raka, srčanih bolesti, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Voće i povrće su odlični izvori antioksidanasa - supstanci koje štite naše ćelije od oštećenja koja mogu da uzrokuju slobodni radikali ", tvrdi Jovana. Kada je reč o najboljoj ishrani za ljude koji se oporavljaju od korone, kaže: 

"Oporavak zahteva dodatnu energiju. Potrebe za energijom mogu biti povećane između 15 i 50%. Adekvatni unos proteina je neophodan za oporavak, da bi telo moglo da popravlja oštećeno tkivo. Hrana bogata proteinima može biti životinjskog i biljnog porekla. Životinjski izvori proteina uključuju meso živine, ribu, belanca od jaja. Biljni proteini se nalaze u orašastim plodovama, semenkama, mahunarkama uključujući soju ili tofu. Takođe možete da planirate proteinski šejk kao zamenu za doručak ili večeru.

Zdrava hrana kao deo oporavka od upale pluća uključuje: voće, povrće, mahunarke, semenke, jezgrasto voće koji su izvori vitamina i minerale koji se bore protiv infekcije.

  • Vitamin C: limun, limeta, pomorandže, mandarine, grejpfrut, jagode, ananas, kivi, brokoli, paprika
  • Vitamin E: semenke suncokreta, bademi, spanać, kikiriki
  • Beta karoten :šargarepu, bundevu, spanać, kelj, cveklu i suve kajsije
  • Cink:semenke bundeve, piletina, losos (trebalo bi birati organski proizvedeno meso i iznutrice)
  • Zdrave žitarice kao što su braon pirinač, ovsena kaša
  • Zdrave proteine kao što su riba i živina, belance jaja za građemje mišića i reparaciju tkiva
  • Prirodni preparati: Ehinacea i Propolis se takođe mogu koristiti u cilju dodatnog jačanja imuniteta
  • Male količine začina kao što su beli luk, đumbir, kombinacija crnog bibera i kurkume
  • Vitamin D, neophodno je izlaganje sunčevoj svetlosti, što većina ljudi ne uspeva da uradi svakog dana. Pa je zato često potrebna suplementacija vitamina D+ K2. Doza vitamina D treba da bude između  5000-10 000 IU (internacionalnih jedinica.)

  Izvor: Lepa&Srećna/Marija Milenković