Zdravlje srca   je u centru pažnje lekara otkako je počela epidemija korona virusa. Naime, upravo je stanje kardiovaskularnog sistema jedan od najvažnijih faktora za hospitalizaciju. Kod mnogih pacijenata dolazi do oštećenja srca, a i posle kovida ostaje rizik od miokarditisa.

Miokarditis je upala srčanog mišića, a najčešće je izazivaju virusi poput gripa, koksakija, hepatitisa ili herpesa. Među ostalim uzrocima, navode se i izvesne bakterije, toksini, ali i hemoterapije i autoimune bolesti.

Neki virusi mogu da inficiraju i srčani mišić i izazovu direktno oštećenje srca, dok ga drugi oštećuju indirektno, preko imunog sistema. Njegova aktivacija, kao odgovor na infekciju, okidač je za otpuštanje hemikalija u telu koji se nazivaju citokini. Uloga citokina je da pomogne u gašenju infekcije. Međutim, oni nekad dostignu tako visok nivo da nastane takozvana "citokinska oluja". Ona može da ošteti srčani mišić.

Pre pandemije korona virusa, miokarditis je javljao kod najviše deset pacijenata na 100.000 ljudi godišnje, prema svetskim statistikama. Najčešće su obolevali muškarci i to starosti između 18 i 30 godina. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rizik je povećan nakon obolevanja od kovida, na 146 slučajeva na 100.000 ljudi. Sada je pomerena i starosna granica opasnosti, na muškarce starije od 50 godina i decu mlađu od 16 godina, navodi Medikal Dejli.

Simptomi miokarditisa uključuju bol u grudima, ubrzan ili nepravilan rad srca kao i plitak dah. Takvo disanje je karakteristično ne samo tokom naprezanja, već i u stanju mirovanja.

Pacijent pati od jakog umora, glavobolje, bola u mišićima i zglobovima, a moguća je povišena temperatura kao i dijareja. U delovima nogu, naročito kod zglobova i stopala, može doći do skupljanja viška tečnosti. Miokarditis kod dece može dovesti i do nesvestice.

U slučaju pojave simptoma treba se hitno javiti lekaru. Među komplikacijama su i srčana insuficijencija, srčani udar, aritmija i iznenadni zastoj srca - smrtonosan ako se ne ukaže hitna medicinska pomoć.

Izvor: Lepa&Srećna