Ako imate visok krvni pritisak, lekar vam je verovatno savetovao da povedete računa o ishrani, vežbanju, ali i stresnim situacijama koje su okidači za visok krvni pritisak. Ukoliko se odlučite za ishranu koja je zdrava za srce, to je način koji će vam pomoći da smanjite krvni pritisak, kao i da minimalizujete rizik od srčanog udara.

Da biste kontrolisali krvni pritisak, treba da ciljate na ishranu sa visokom količinom vlakana, niskim sadržajem zasićenih masti i niskim sadržajem natrijuma smatraju stručnjaci. Začini poput cimeta i đumbira mogu pomoći u smanjenju upale u telu, što je važan faktor za zdravlje srca.

Početak dana doručkom zdravim za srce, je jednostavan način da počnete da snižavate krvni pritisak.

1 Smuti od kruške
Smuti od kruške i zobenih pahuljica je savršen ako vaša jutra zahtevaju opciju koja treba da vas zasiti u pokretu. Zob je prepuna vlakana koji su neophodni za zdravo za srce i za nju je utvrđeno da pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Ako želite da zasladite doručak koristite med.

2 Sladak krompir
Ovaj jednostavan doručak u osnovni ima slatki krompir koji je povezan sa snižavanjem krvnog pritiska zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma. U njega možete da dodate ovas i borovnice koje su tu za dodatna vlakna. A možete da napravite i slanu verziju, ispecite sladak krompir sa tri vrste povrća po vašem ukusu.

3 Fitata
Jaja u kombinaciji sa zdravim povrćem idealan su izbor kada želite da držite pritisak pod kontrolom. Proteini iz jaja će vam pomoći da ostanete siti, dok će začin kurkume pomoći oko regulacije krvnog pritiska.

Izvor: Lepa&Srećna