Problemi sa mirisima su, od početka pandemije korona virusa, pratili obolele od kovida, pa smo svi naučili reč "parosmija", a sada se pojavio i izraz "fantosmija".

Dok prva označava odsustvo osećaja za mirise, za drugu reč je koren "fantomski" - ljudima se priviđaju mirisi kojih, zapravo, nema. Pokazalo se da ovakva pojava može da otkrije i preležani kovid, a osobe kod kojih se javlja imaju sledeće halucinacije: miris cigareta, spaljene gume, hemikalija poput amonijaka, nečeg pokvarenog ili užeglog ili miris kanalizacije.

Uglavnom su to, dakle, neprijatni mirisi, a mnogo ređe ljudi "osećaju" neke malo prijatnije. Ako ste i vi imali ovakve tegobe, možete pokušati da olakšate neprijatnosti ispiranjem nosa slanim rastvorom. U konsultaciji sa lekarima, vredi probati i sa nekim od anestetičkih sprejeva koji deluju površinski i mogu da, na neko vreme, umrtve olfaktorne nervne ćelije.

Tipovi fantosmija, u velikoj meri, variraju - kod nekih osoba je konstantno prisutan, a kod drugih se javlja povremeno ili samo u jednoj nozdrvi.

Izvor: Lepa&Srećna