Cvekla je odlično lekovito povrće koje može da smanji upalu i ima antimikrobno dejstvo, pa se savetuje da je koristite ako vas zaboli grlo.

Za ispiranje koristite mešavinu soka cvekle i sirćeta. Oljuštenu sirovu cveklu sameljite u blenderu ili sitno narendajte i ocedite sok. Na 200 ml soka dodajte 1 kašiku jabukovog sirćeta i promešajte, pa ostavite na sobnoj temperaturi ili u šerpi s vrućom vodom da se smlači.

Ispirajte bolno grlo na tri sata, sve dok vas muče simptomi.

Za upalu krajnika, savetuje se i da pijete vodu u kojoj se kuvala cvekla. Kilogram oljuštene cvekle stavite u dva litra vode pa kuvajte na tihoj vatri sve dok povrće ne omekša.

Cveklu izvadite i pripremite kao salatu, a vodu sipajte u bocu i ostavite u frižideru. Pijte po 50 ml, tri puta dnevno, samo prethodno smlačite. Takođe, koristite ovu vodu i za ispiranje grla.

Izvor: Lepa&Srećna