Najveći broj karcinoma debelog creva nastaju od polipa u unutrašnjem sloju creva ili rektuma. Na njihovo prisustvo mogu ukazati simptomi  kao što su bol, krvarenje, promena boje stolice, ali i laboratorijske analize koje pokažu manjak gvožđa u krvi.

Dok mali polipi mogu da uzrokuju pojavu vrlo tankih crvenih pruga od krvi na fecesu, veliki mogu da dovedu do stomačnih grčeva i bolova, a stolica čak postane skoro crna.

Lekari upozoravaju da su među najčešćim uzrocima nastanka polipa pogrešna ishrana - mnogo masnih i prženih jela, crveno meso poput govedine i svinjetine, kao i mesne prerađevine - kobasice, salame i viršle.

Neće se svaki polip pretvoriti u karcinom, ali lekar mora da obavi detaljan pregled i odluči kako će biti tretiran.

U najvećem broju slučajeva polipi kolona su dobroćudni. Međutim, adenomatozni polipi, koji se najčešće ispoljavalju između 58 i 63 godine, mogu prethoditi karcinomu. On, u proseku, nastaje za oko pet godina. Obično ne daju simptome, pa treba raditi redovno analizu stolice jer se time može otkriti takozvano okultno (skriveno) krvarenje.

Polipi mogu da dovedu i do zatvora, ali i proliva i nadimanja. Upozoravajući znak je i stolica uskog promera. Kada su adenomi veliki i nalaze se u rektumu, mogu da izazovu obilan proliv i, kao posledicu, dehidrataciju.

Razvoju karcinoma mogu da doprinesu i nezdrave navike, kao što su pušenje, konzumiranje alkohola i prekomerno sedenje.

Ukoliko imate u porodičnoj medicinskoj istoriji slučaj karcinoma debelog creva, preporučuju se preventivni pregledi i testiranje - kolonoskopija, ultrazvuk, skener.

U nultoj fazi, karcinom je još uvek samo u unutrašnjem sloju sluzokože debelog creva ili rektuma. Tada se hiruški uklanja, a ako je veći, može se ukloniti i deo creva.

Prvi stadijum označava vreme kad se karcinom upravo učvrstio u zidu creva, a u polipu se otkriju kancerozne ćelije. I tada je rešenje hirurška operacija. U drugom stadijumu, karcinom prolazi kroz zid creva, ali još nije stigao do limfnih čvorova. Uz hirurško uklanjanje, lekar će najčešće preporučiti i hemoterapiju.

Ako karcinom nije otkriven do treće faze, on će se proširiti i na limfne čvorove. Tada će operaciju, najverovatnije pratiti i hemoterapija i zračenje.

Stadijum četiri znači da se karcinom proširio i na druge vitalne organe. Tada nema puno izgleda da bi operacija pomogla, ali će lekari ponekad preporučiti hemoterapiju kako bi se tumori smanjili i možda, kasnije, odstranili. Terapija, u velikoj meri, zavisi od tog gde su, tačno, nastale metastaze.

Uz pravilnu ishranu, manje sedenja i redovne preglede, veoma je važno da se eventualni karcinom otkrije u što ranijoj fazi kako bi se terapija uspešno sprovela a život pacijenta produžio.

Izvor: Lepa&Srećna