Zeleno povrće je moćan saveznik u borbi protiv anemije, a naročito su bogati gvožđem blitva, spanać i zelje. Međutim, više od svih njih, gastroenterolog dr Vojislav Perišić preporučuje koprivu.

Ovu blagotvornu biljku treba, po njegovim rečima, jesti dvaput nedeljno. "Monasi u jednom udaljenom manastiru kada idu u zimski boravak nose samo kukuruzno brašno, koprivu i divlju jabuku", ispričao je popularni dr Voja u emisiji Jutrao na TV Prva. "Oni bi trebalo da pate od anemije jer ne jedu meso. Ali ne pate, a zašto? Zbog koprive! Kopriva je jedina biljka koja ima visok procenta gvožđa, a pritom je njegova apsorpcija veoma velika. Koliko se apsorbuje gvožće iz spanaća, blitve, zelja? Samo 6 odsto. A iz koprive je 30 odsto!", naglasio je dr Perišić.

On savetuje da se priprma isto kao spanać "Propržite malo luka, blanširajte 15 do 20 minuta koprivin list, pa dodajte luku, kao i pola litra vode i ostavite da se kuva pola sata. Dodajte onda i malo šargarepe, kukuruznog brašna, malo kisele pavlake i dva umućena jaja. Ukus je izvanredan, ukusnije nego spanać", objasnio je gastroenterolog. 

Kaže da koprivu možemo da uberemo bukvalno bilo ge, pa čak i pored puta, jer se sve štetne materije ispiraju pranjem. "Kopriva ne mora da se bere po voćnjacima i baštama, nje ima svuda, ona raste svuda. Gde god da je nađete ona je istog kvaliteta. Pere se 15 minuta pod jakim mlazom. Kopriva je čudo biljka! Domaćica treba da je opere u rukavicama, jer žari", upozorio je.

Kopriva ima puno vitamina C i betokarotena, a ima i mangana, koji se bori protiv demencije. "Jedi dva puta nedeljno koprivu i nećeš biti dementan", zaključio je dr Perišić.

Izvor: Lepa&Srećna