Studije su pokazale da jedenje u prvih nekoliko sati nakon buđenja može povećati nivo energije, ali i biti korisno za srce, pa čak i smanjiti rizik od dijabetesa. Povrh toga, hranljiv doručak može poboljšati kognitivne funkcije jačanjem memorije i koncentracije.

Ako želite da u potpunosti iskoristite ono što rano jedenje može da učini za vaš um, pročitajte koje su to 3 najbolje navike za doručak koje stručnjaci preporučuju za održavanje mozga oštrim svakog dana.

1. Lan

Lan sadrži visok procenat omega-3 masnih kiselina po porciji. ALA masne kiseline se u telu pretvaraju u EPA i DHA, koje su dve važne omega-3 masne kiseline, posebno za zdravlje mozga. Seme lana je tako lako ugraditi u vaše omiljene obroke za doručak, ali ih morate samleti da biste ih u potpunosti probavili i iskoristili njihov pun potencijal.

2. Orasi

Dodavanje oraha u jutarnji obrok je takođe odlična opcija smatraju stručnjaci. Bilo da jedete činiju ovsene kaše ili jogurta, pametno je da dodate šaku oraha. Studije sugerišu da uključivanje oraha u zdravu ishranu može igrati ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja kako starimo. Prednost dolazi od brojnih fitokemikalija u orasima. Pored dodavanja celih oraha u jela, možete pokušati da prelijete tost kremastim puterom od oraha.

3. Borovnice

Bobičasto voće, uključujući borovnice, jagode i kupine, sadrže biljne hemikalije koje pomažu da naš mozak bude zdrav. Mnoge studije su pokazale da bobice pomažu u odlaganju Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Osim toga one se bore protiv upale i oksidativnog stresa, koji su povezani sa starenjem mozga.

Izvor: Lepa&Srećna