Najteže podnosimo simptome reumatoidnog artritisa kada nas bole zglobovi, ukočeni su i otiču. Svi ovi problemi potiču iz istog izvora - upale. Deo rešenja može da bude i u vašoj ishrani. 

Istraživanje koje je objavljeno u aprilskom broju časopisa Istraživanje i terapija artritisa pokazalo je da se oboleli pacijenti vrlo često hrane namirnicama koje podstiču upalu. Kada su prilagodili ishranu, uspeli su da obuzdaju bolest i da stave tegobe pod kontrolu.

Jedan od autora ove studije, dr Džejms Herbert, sa Univerziteta Južne Karoline, ističe da je bila dugoročnog karaktera tako da se antiinflamatorna dijeta pokazala delotvornom i na duže staze. Najviše poklapanja ima sa stilom ishrane koju nazivamo mediteranska dijeta. "To je i dijeta koja može biti veoma prijatna i ukusna i zato je pacijentima bilo lako da je se pridržavaju." Namirnice koje predlažemo su, generalno, veoma zdrave pa će prijati čitavom organizmu.

1. MASLINOVO ULJE

Pokazalo se da ljudi koji praktikuju mediteransku dijetu manje pate od degenerativnih oboljenja zglobova. Budući da se ona, tradicionalno, bazira na maslinovom ulju, istraživači su detaljnije istražili njegov sastav. Pokazalo se da oleokantal deluje slično kao nesteroidni antiupalni lekovi pa blokira bol. Suncokretovo ulje je bolje da izbacite iz ishrane.

2. JUŽNO VOĆE

Pomorandža, limun, grejpfrut, limeta - svi oni sadrže visok nivo vitamina C koji je neophodan za sintezu kolagena. On, pak, održava zdravlje ligamenata, kostiju i tetiva i izuzetno je važan sastojak za sve one koji pate od osteoartritisa. Svi citrusi su i dobar izvor antioksidanata koji smanjuju upalu.

3. ŠARGAREPA

Izuzetno bogata vitaminom A i beta karotenom, šargarepa bi trebalo da se nađe svakog dana na jelovniku onih koji pate od bolova u zglobovima. Ovih antiinflamatornih sastojaka ima i u slatkom krompiru kao i u tikvama, ali je šargarepa obično najdostupnija. Najbolje je to što se kuvanjem vredni sastojci ne gube, pa je možete jesti i presnu ali i termički obrađenu.

Izvor: Lepa&Srećna