Vitamin C u kombinaciji sa cinkom u visokim dozama može imati kontraefekte. U tim slučajevima, ne mogu da pomognu u suzbijanju virusa, pogotovo kada je u pitanju kovid 19.

Jedna studija je pokazala da visoke doze vitamina C izazivaju nus pojave. Tokom ispitivanja napravljene su dve grupe ljudi, u prvoj su ljudima davali visoke doze vitamina C i oni su boravili kod kuće dok su se oporavljali od kovida, a druga grupa je dobila uobičajenu terapiju, da odmara, pije lekove za temperaturu, bez dodataka. Rezultati su pokazali da visoke doze vitamina C, koje je koristila prva grupa nije smanjila simptome virusa u odnosu na one koji to nisu pili, objasnio je doktor Milind Desai. Kod pojedinih je vitamin C izazvao nus pojave, poput dijareje, grčeva u želucu i mučnina.

Iako je vitamin C jedan od najvažnijih vitamina, njegova upotreba ne treba da bude preterana. On sam ne može stvoriti imunitet, već ,zajedno sa drugim namirnicama, pomaže u održavanju imuniteta jakim. Prekomerne doze mogu dovesti do gastritisa, bubrežnog kamenca, a kod osoba koje već imaju problema sa bubrezima može pogoršati stanje.

Izvor: Lepa&Srećna