Mediteranska dijeta se zasniva na tradicionalnim zdravim navikama ljudi koji žive u zemljama na obali Mediteranskog mora, uključujući Francusku, Grčku, Italiju i Španiju.
Ovaj način ishrane se donekle razlikuje od zemlje do zemlje, kao i od regiona do regiona, tako da ne treba da vas čudi što se ponekad definicije razlikuju.
Međutim, u principu, to je ishrana koja uključuje dosta povrća, voća, mahunarki, kao i orašastih plodova, integralnih žitarica i ribe.
Meso i mlečni proizvodi se takođe nađu na stolu ali ređe i u manjim količinama.
Dajemo vam najjednostavniji vodič za ovu dijetu, za koju se lekari i istraživači širom sveta slažu da je najzdraviji način ishrane koji će vam pomoći da se oslobodite gojaznosti a da pritom ojačate zdravlje i na mnoge druge načine.
ŠTA SE REDOVNO JEDE U MEDITERANSKOJ DIJETI
Povrće, voće, orašasti plodovi, krompir, hleb i peciva od integralnog brašna, riba i morski plodovi, različite semenke, hladno ceđeno devičansko maslinovo ulje i dosta začina.
ŠTA SE JEDE U UMERENOJ MERI
Živinsko meso - piletina i ćuretina, jaja, sir i jogrut.
ŠTA SE JEDE VEOMA RETKO
Crveno meso.
ŠTA SE NE JEDE U MEDITERANSKOJ DIJETI
Zašećereni napici, rafinisano i prerađeno brašno, rafinisana ulja, mesne prerađevine i druge visokoprerađene namirnice.
NEZDRAVI SASTOJCI U HRANI KOJU TREBA DA IZBEGAVATE
Dodati šećeri: keks, čokolade, sladoled, bombone, bezalkoholna pića.
Rafinisane žitarice: beli hleb, testenina od belog brašna.
Trans masti: margarin i druge prerađevine (testa, slatkiši).
Rafinisano ulje: ulje suncokreta, soje, konoplje.
Mesne prerađevine: kobasice, salame, viršle.
Visoko prerađena hrana: sve što ima etiketu "snižene masnoće" (obično se zbog ukusa mora dodati šećer").
ZDRAVE NAMIRNICE I SASTOJCI
Povrće: paradajz, luk, šargarepa, karfiol, brokoli, spanać, kelj, krastavac.
Voće: jabuke, banane, pomorandže, kruške, jagode, grožđe, urme, smokve, lubenice, breskve.
Semenke i orašasti plodovi: bademi, lešnici, orasi, indijski orasi, suncokretovo seme, bundevino seme.
Mahunarke: pasulj, grašak, sočivo, leblebija, kikiriki.
Korenasto povrće: krompir, batat, jam.
Integralne žitarice: ovas, žuti pirinač, kukuruz, heljda, pšenica, raž, ječam (i svi hlebovi i paste od ovih žitarica).
Ribe i morski plodovi: losos, sardine, pastrmka, tuna, skuša, rakovi, školjke.
Živinsko meso: piletina, ćuretina i pačetina.
Jaja: kokošija, pačija, prepeličja.
Mlečni proizvodi: jogurt, grčki jogurt i sirevi.
Začini: beli luk, bosiljak, nana, ruzmarin, žalfija, cimet, biber.
Zdrave masnoće: Devičansko maslinovo ulje, masline, avokado i ulje avokada.
ŠTA SE PIJE U MEDITERANSKOJ DIJETI
Prvo i najvažnije piće u ovom režimu ishrane je voda.
Moguće se uključiti vino, ali isključivo u umerenim količinama - 1 čaša crnog vina dnevno je dozvoljena osim u slučaju onih koji imaju problem sa alkoholizmom.
Takođe, treba naglasiti da je ovo opciono i da nipošto ne predstavlja obavezni sastojak dijete.
Od drugih napitaka, prihvatljivi su čaj i kafa, ali treba izbegavati zašećerena pića što uključuje i voćne sokove. Ceđeno voće mora biti kontrolisano u pogledu visine nivoa šećera.
JELOVNIK ZA MEDITERANSKU DIJETU
Primer jelovnika može da vam posluži kao ideja kako da osmislite svoju ishranu.
Ponedeljak
Doručak: grčki jogurt sa ovsenim pahuljicama i voćem.
Ručak: salata od mešanog povrća i integralni hleb.
Večera: salata od mešanog povrća (kupus, krastavac, paradajz, luk) sa tunjevinom, prelivena maslinovim uljem. Zasladite se voćem.
Utorak
Doručak: kaša od ovsenih pahuljica sa suvim grožđem.
Ručak: bogata grčka salata - najbolji recept za grčku salatu
Večera:lazanja iz tiganja - RECEPT
Sreda
Doručak:jaja sa povrćem na turski način - RECEPT
Ručak: salata od kupusa sa tunjevinom
Večera: pasta milaneze
Četvrtak
Doručak: jogurt sa orašastim plodovima i voćem po izboru
Ručak: sendvič sa sirom od integralnog hleba, bareno povrće po želji
Večera: pečeni filet ribe po izboru, salata
Petak
Doručak: jaja sa povrćem
Ručak: pileća salata sa prelivom od maslinovog ulja
Večera: mediteranska pica od integralnog brašna bez mesnih prerađevina
Subota
Doručak: omlet sa pečurkama
Ručak: pečena riba
Večera: lazanja od tikvica
Nedelja
Doručak: integralni hleb ili pecivo sa humusom
Ručak: piletina na italijanski način
Večera: fritata sa tikvicama
Tekst: Z. L. S.
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka