Prvi znak koji ukazuje na rak kostiju jeste bol, a mnogi ljudi zbog bola u kostima pomisle da pate od artritisa i tako zanemaruju ovaj simptom. Rak kostiju nastaje kada se stvore maligne ćelije koje uništavaju kosti.

Ovaj karcinom može da se razvije u bilo kojoj kosti u telu, a najčešće obole dugačke kosti, poput kostiju nogu i ruku. Postoje tri vrste karcinoma kostiju: osteosarkom, uglavnom od njega boluju deca i adolescenti, Juingov sarkom, javlja se uglavnom od 10 do 20 godine života i hondrosarkom koji se uglavnom javlja kod starijih osoba.

Simptom koji ukazuje na rak kostiju je bol koji je u početku podnošljiv, ali vremenom se pojačava, a najviše se pojačava kada pacijent legne da spava. Takođe, na bolest ukazuje i visoka temperatura preko 38 stepeni, pojačano znojenje, naročito tokom noći i naglo mršavljenje. Ovi simptomi mogu da ukazuju i neka bezazlena stanja, ali ako se često javljaju i povezani su, hitno treba da odete kod lekara. Na karcinom mogu ukazivati i slaba pokretljivost, prelomi pri lakšim povredama, dok je opšte stanje bolesnika loše i zbog malokrvnosti i naglog gubitka težine.

Izvor: Lepa&Srećna