Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA BOL UKAZUJE NA ENDOMETRIOZU: Drugih simptoma često nema, a ova bolest može biti uzrok neplodnosti

Endometrioza može izazvati sterilitet, i tinejdžerke moraju na pregled ako osete ove bolove...

  Izvor: Shutterstock , Youtube / Theresa Curran

Endometrioza je abnormalni rast ćelija sličnih onih koje se razvijaju u uterusu, ali na mestima koje su izvan njega. Najčešće se nalaze na drugim organima, na primer, na jajnicima. Tačan uzrok endometrioze nije poznat, a kod mnogih žena ne prouzrokuje nikakve tegobe.

Možda će vas zanimati

Ako se simptomi jave, obično nisu specifični samo za ovaj poremećaj. Među njima su bol u samoj pubičnoj regiji kao i bolan seksualni odnos, ali i bol tokom mokrenja ili pokreta u crevima. Nemojte odlagati pregled, jer rana dijagnostika može da spreči posledice i najtežih oboljenja.

Bol se može javiti pre, u toku ili posle menstruacije pa žene nisu uvek sigurne da li je reč samo o menstrualnim grčevima. Međutim, oni obično prolaze ako pacijentkinja popije odgovarajući analgetik dok kod endometrioze to obično nije slučaj.

Prve tegobe se mogu javiti već sa prvom menstruacijom pa tinejdžerke koje osete da ne mogu ni da izdrže bolove treba da se jave lekaru koji će ustanoviti da li je došlo do endometrioze. Jak bol može biti znak i fibroidnog tumora - nekancerogenog rasta mišićnog tkiva.

U većem riziku za endometriozu su žene između 30 i 40 godina, one koje su prvu menstruaciju dobile pre 12 godine, žene koje još nisu rađale, kao i one koje u porodici imaju takvu istoriju bolesti.

Možda će vas zanimati

Veoma je važno da žena pažljivo prati simptome kako bi pomogla lekaru pri postavljanju dijagnoze - treba da zabeleži:

  • kada se bol javljao,
  • koliko je trajao
  • koliko je bio jak i
  • da li je bilo šta uticalo na njega - hrana, odnos, mokrenje.

Pregledom, ginekolog može da otkrije razne ožiljke ili ciste koje su nastale zbog endometrioze, ali su ponekad neophodni ultrazvučni pregled ili magnetna rezonanca. U pojedinim slučajevima potrebna je i laparoskopija pa se tom prilikom može uzeti uzorak tkiva kako bi se dijagnoza potvrdila.

Budući da endometrioza može biti uzrok neplodnosti, laparoskoskom intervencijom se ovaj problem može otkloniti. U ređim slučajevima, neophodna je klasična hiruška intervencija.

Za endometriozu ne postoji lek. Bolovi se kontrolišu analgeticima, a lekar će možda prepisati i hormonalnu terapiju. Kod većine žena tegobe prestaju sa menopauzom, mnogima je lakše tokom trudnoće a oko 30 odsto žena prijavljuje da su simptomi spontano nestali.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije