Ako imate artritis, upale su vaš neprijatelj broj 1, piše Lepa & Srećna.

Zato treba da izbegavate svaku vrstu hrane ili pića koji izazivaju upale ili ih pojačavaju. U suprotnom, bol u zglobovima biće sve jači.

Međutim, dok obraćamo pažnju na ishranu, često nam promaknu razni napici koje tokom dana uzimamo i ne primećujemo da nam zapravo oni pojačavaju upale.

Reakcije mogu biti čak i brže, jer pićima ne treba mnogo vremena da prođu kroz sistem za varenje. Zato treba osluškivati svoj organizam, jer ćete lakše ustanoviti šta je u vašem slučaju okidač za jaču upalu i jači bol.

Ne reaguju svi isto, to se mora napomenuti, ali treba da obratite pažnju na sledeća pića!

1. ENERGETSKA PIĆA

Ništa dobro vas ne čeka u konzervi energetskog pića!

Nivo kofeina je toliko visok da može da dovede čak i do srčanih tegoba u nekim slučajevima.

Uz to, dodajte i nekoliko puta više šećera nego što postoji u običnim bezalkoholnim pićima i dobijate nešto što se ne preporučuje nikome, naročito ne redovno i u većim količinama.

U slučaju artritisa, i šećer i kofein mogu do dovedu do jačanja upale. Visoka kiselost može čak i da dovede do opasnih promena na zglobovima.

2. PIVO

Najnezgodnija posledica pijenja piva je što telo oslobađa purine, hemijske supstance koje jetra proizvodi kad razlaže fruktozu. Purini se zatim metabolišu u urinsku kiselinu, a ona je veoma opasna za zglobove.

Pivo sadrži i gluten, koji izaziva i jake upalne procese kod ljudi koji su osetljivi na njega. Ukupno gledano, alkohol je veoma snažan uzročnik upalnih procesa u telu.

Povremena čaša vina tu i tamo neće doneti teške posledice, ali svako pijanstvo dovodi do lančane reakcije koja će se završiti pogubno i po zglobove.

Mamurluk je teško stanje dehidratacije i upale, a to svako ko boluje od artritisa treba da izbegava u širokom luku.

3. VOĆNI SOKOVI

Ovi napici su problem, pre svega, zbog količine šećera. U njima nema vlakana koje sadrži integralna voćka a koji usporavaju apsorpciju šećera i time održavaju nivo šećera u krvi.

U ovim sokovima je često i dodata fruktoza, a tu se vraćamo na problem purina koji se oslobađaju i povećavaju nivo mokraćne kiseline u telu!

Izbegavajte voćne sokove, naročito sa puno šećera, radije pojedite pravo voće.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna