Svaka žena je bar jednom posegnula za skupocenom kremom ili mackalicom koja "briše bore" i za koju je morala da odvoji mnogo novca. Nekada su zaista delotvorne, a nekada vam bude mnogo žao sredstava koje odvojite za kupovinu, pa se dešava situacija da je zamenite alternativnim proizvodom.

Šta sadrže kreme protiv bora? Na sva usta godinama unazad se bruji o blagodetima hijaluronske kiseline, ali ne samo to, već je veoma važan i kolagen koji je elementarni sastojak kože i koji možemo naći u raznim namirnicama iz prirode.

Šta tačno predstavlja kolagen?

Kolagen predstavlja protein koji čini 30 odsto proteina koje imamo u telu. Žene ga obožavaju, a on se može naći u mnogim biljkama. Postoji čak 29 tipova kolagena, a ljudi ne poseduju toliki spektar, već maksimalno 3 tipa (1, 2, 3). Ova supstanca je sastavljena od 19 amino kiselina, kao što su glicin, prolin, lisin, a one kao takve su veoma značajne za strukturu kože. Kolagen tipa 1 se najčešće nalazi u koži, kostima i tetivama. Kada su u pitanju kolagen tipa 2 i 3, oni se nalaze u hrskavicama i vezivnim tkivima.

Hrana koja sadrži kolagen:

1. Riba

Ova namirnica je veoma bogata kolagenom, jer su riblje kosti izgrađene od ove supstance. Kolagen dobijen iz ribe predstavlja najbolju supstancu, koja se nabolje absorbuje u ljudskom telu.

2. Belanca

Jaja, tačnije belanca, sadrže mnoštvo konektivnih tkiva koji sadrže visok nivo proteina, a oni predstavljaju najvažniji deo kiselina za proizvodnju kolagena.

3. Citrusi

Limun, grejp, pomorandža, limtea i limun su predstavnici ove grupe namirnica. Oni ne samo da sadrže veliku količinu vitamina C, već baš on ima veliku ulogu u proizvodnji kolagena. Ove voćke je najbolje uzimati sveže, u vidu sokova ili šejkova.

4. Paradajiz

Verujemo da ste se obradovali kada ste videli ovu povrćku na listi. Većini je omiljena namirnica, a ona je toliko blagotvorna po kožu da sadrži i do 30 odsto vitamina C. Paradajz, takođe, poseduje i mnoštvo likopena, veliki je antioksidans i veoma je značajan za kožu.

5. Paprika babura

Svim salatama dodajte papriku, dodajte je hrani u bilo kom obliku. Ona je bogata mnoštvom vitamina, a posebnu ulogu ima u usporavanju starenja.

6. Piletina

Ona je bogata proteinima, a kao takva predstavlja bogat izvor kolagena. Pileća hrskavica i vrat se koriste kao najvažniji u borbi protiv artritisa.

7. Zeleno povrće

Grašak, spanać, kelj, blitva i mnoge druge voćke predstvaljaju vodeće antioksidanse, a njihovo konzumiranje je veoma važno zbog proizvodnje kolagena. Smatra se da hlorofil, koji ove biljke sadrže, u velikoj meri doprinosi i većem lučenju kolagena u samoj strukturi kože.

Uz ovih nekoliko namirnica možete povratiti koži sjaj i možete je podmladiti, kao i organizam.

Izvor: Lepa&Srećna