Zbog svog nutritivnog sastava jedna banana na dan poboljšaće stanje našeg celokopunog organizma. Pune su vitamina i hranjivih sastojaka, pa su njihove blagodeti za zdravlje višestruke. U jednoj banani ima ukupno 0,33 g masti, nula holesterola i isto toliko trans masti. U 100 grama ima 89 kalorija. Važno je samo, kao i sa svim drugim, ne preterivati s količnom na dnevnom nivou.

Vlakna – za creva

Banane sadrže otporni skrob koji deluje na povećanje proizvodnje kratkotrajnih masnih kiselina - neophodnih za zdravlje creva. Deluju kao blagi laksativ, jer nežno čiste zidove creva.

Serotonin – za dobro raspoloženje

Banana je jedan od prirodnih antidepresiva. Za ovo je zaslužan protein triptofan, koji telo pretvara u serotonin poznatiji kao hormon sreće i zadovoljstva. Sledeći put kad poželite raspoloženje da podignete čokoladom probajte ovu zdraviju zamenu.

Leči mamurluk

Svima se dogodila barem jedna burna noć kada smo preterali sa slavljem. Banana će nas rešiti glavobolje, a kašičica bagremovog meda nadoknadiće šećer.

Poboljšava zdravlje srca

Banane su bogate kalijumom, koji neguje i jača srčani mišić, održava vaskularni tonus i elastičnost, i normalizuje krvni pritisak. Ako konzumirate jednu bananu na dan, umanjićete šanse i za moždani udar.

Poboljšava izgled kože

Kada razmišljamo o hrani koja kožu čini blistavom verovatno pomislite na losos, avokado ili možda orahe - ali banane i te kako utiču na lep izgled kože. Zbog vitamina i minerala u bananama, posebno mangana koji povećava nivo kolagena.

 Izvor: Lepa&Srećna