Reč je, naravno, o različitim stabalcima voćaka koje u prirodi i na suncu mogu izrasti u raskošno drveće golemih proporcija, no u svom patuljastom obliku i u velikim teglama čine odličan dekorativni detalj u našim enterijerima. Ispravna briga i pravi uslovi važni su ako želite da se vaša unutarnja voćka razvija i uspeva, a ako pritom imate kao cilj sveže plodove, sigurni smo da ćete se dodatno potruditi kako bi vaša biljka zaista uživala u vašem domu.

PROČITAJTE JOŠ: NEOBIČNA SOBNA BILJKA: Čupava paprat je savršena za stan bez mnogo svetla (NEFROLEPIS + SAVETI ZA NEGU)

Smokva

Ako želite smokvu koja daje plodove, nemojte nabaviti takozvani lirasti fikus iz porodice smokava koji se na engleskom zove i Fiddle Leaf Fig. On možda jeste izuzetno dekorativan, no nikada neće proizvesti jestive plodove. Radije potražite Brown Turkey smokvu koja se još naziva i Negro Largo.

Ta biljka s lepim duguljastim listovima može podneti opsežnije obrezivanje, oprašuje sama sebe i može napredovati u zatvorenom prostoru. Veličina posude u koju ste je posadili će da utiče na veličinu same biljke, kao i bogatstvo plodova - što više smokava želite, to drvce mora biti veće.

Svoju smokvu zalivajte jednom nedeljno, i to sve dok voda ne krene da istiće, a orezujete je kada dostigne veličinu koju želite. Ako želite da nosi voće, svoju smokvu morate držati na jarkom svetlu, idealno na severnu stranu. Ove biljke uopšte ne vole hladnoću pa ih zato držite podalje od promaje.

JUŽNO VOĆE U VAŠOJ DNEVNOJ SOBI: 7 egzotičnih biljaka koje možete da uzgajate u saksiji
LepaiSrecna 

Limun i limeta

Za uzgoj limuna ili limete u svom domu odaberite patuljaste vrste koje se samooprašuju poput Meyer limuna (lat. Citrus × meyeri) ili Kaffir limete (lat. Citrus hystrix). Zdrava stabla citrusa traže blago kiselo tlo na bazi od ilovače, a vole i puno vlage u vazduhu, i to čak do 50 posto. Taj uslov možete rekreirati redovnim špricanjem stabla vodom.

Tlo biljke mora biti u potpunosti suvo pre zalivanja. Citrusi trebaju puno svetla, i to od 8 do 12 sati svakog dana pa smestite svoje drvo na najsunčanije mesto koje imate u kući, a najbolje bi mu odgovaralo mesto koje je izloženo suncu s dve strane.

Ako imate prostor izvan kuće, vaša će vam biljka biti zahvalna ako je nekoliko meseci držite na svežem zraku, pogotovo ako je leto blago.

JUŽNO VOĆE U VAŠOJ DNEVNOJ SOBI: 7 egzotičnih biljaka koje možete da uzgajate u saksiji
LepaiSrecna 

PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI KOJA VOĆKA DAJE JESTIVE PLODOVE!