Gavez gel je postao omiljeno sredstvo za lečenje bola kod raznih povreda, a veoma je koristan je ublažava upalne procese i može da ubrza rast novih ćelija i isceljenje.

Mažemo mast ili gel od lekovite biljke Symphytum officinale kad god imamo modrice, posle preloma i uganuća, ali i ako nas bole leđa ili patimo od osteoartritisa. Više studija je pokazalo da se u njemu nalazi alantoin, kao i druge antiinflamatorne supstance pa je široko primenjivan kod bola u kolenu, krstima, sitnim zglobovima šake.

Međutim, gavez sadrži i pirolizidinske alkaloide, supstance koje mogu da oštete jetru, pa čak i da budu kancerogene i potencijalno smrtonosne. Američka agencija za kontrolu lekova FDA strogo je zabranila oralno korišćenje bilo kakvih proizvoda koji sadrže gavez - ne sme se piti čaj od ove biljke i nipošto ne treba dozvoliti da gel ili mast dospeju u piće ili hranu. 

Upravo zbog činjenice da su ovi alkaloidi tako opasni, a da materije koje nanosimo na kožu takođe prodiru dublje u organizam, savetuje se oprez i kod korišćenja gela ili masti od gaveza. Mažite uvek manje količine gela i ograničite njegovu upotrebu na, najviše, desetak dana. 

Gavez ne bi trebalo da koriste trudnice, deca, veoma stare osobe i onkološki pacijenti. U slučaju da je zaista neophodno da ga koristi neka osoba iz ovih, vrlo osetljivih grupa, treba potražiti preparat iz kojeg su pirolizidinski alkaloidi odstranjeni.