Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO NIPOŠTO NE SME DA KORISTI GAVEZ: Može biti i smrtonosan! Skoro niko ne zna šta je zabranjeno

Korisna biljka može biti izuzetno opasna!

  Izvor: Youtube / Huw Richards

Gavez gel je postao omiljeno sredstvo za lečenje bola kod raznih povreda, a veoma je koristan je ublažava upalne procese i može da ubrza rast novih ćelija i isceljenje.

Mažemo mast ili gel od lekovite biljke Symphytum officinale kad god imamo modrice, posle preloma i uganuća, ali i ako nas bole leđa ili patimo od osteoartritisa. Više studija je pokazalo da se u njemu nalazi alantoin, kao i druge antiinflamatorne supstance pa je široko primenjivan kod bola u kolenu, krstima, sitnim zglobovima šake.

Možda će vas zanimati

Međutim, gavez sadrži i pirolizidinske alkaloide, supstance koje mogu da oštete jetru, pa čak i da budu kancerogene i potencijalno smrtonosne. Američka agencija za kontrolu lekova FDA strogo je zabranila oralno korišćenje bilo kakvih proizvoda koji sadrže gavez - ne sme se piti čaj od ove biljke i nipošto ne treba dozvoliti da gel ili mast dospeju u piće ili hranu. 

Upravo zbog činjenice da su ovi alkaloidi tako opasni, a da materije koje nanosimo na kožu takođe prodiru dublje u organizam, savetuje se oprez i kod korišćenja gela ili masti od gaveza. Mažite uvek manje količine gela i ograničite njegovu upotrebu na, najviše, desetak dana. 

Možda će vas zanimati

Gavez ne bi trebalo da koriste trudnice, deca, veoma stare osobe i onkološki pacijenti. U slučaju da je zaista neophodno da ga koristi neka osoba iz ovih, vrlo osetljivih grupa, treba potražiti preparat iz kojeg su pirolizidinski alkaloidi odstranjeni.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije