Mnoge blagodeti se nalaze u ovoj namirnici, a veoma je teško naći hranu u prirodi koja ima toliko korisnih sastojaka kao med. Čak mnoštvo voća i povrća, koji obiluju vitaminima, ne mogu se porediti sa njim.

Njegova lekovita svojstva su neverovatna, odličan je antioksidans, podstiče varenje i metabolizam, a dobar je i probiotik, jača imuni sistem, obrzava oporavak organizma, leči kožu (od rana i opekotina) i sprečava nastanak bora. Ipak, mnogi greše prilikom njegove konzumacije. Zapravo, preporučuje se da se ova namirnica uzima rastvorena u vodi, čaju ili mleku.

Samo na ovaj način će korisne supstance odmah prodreti u organizam, a ne bi bilo loše ni da malo stoji na usnama kako bi putem kože došao u sluzokožu. Odličan je u izlečenju isušene kože i rana, pa ukoliko imate ispucale usne možete ga malo staviti na njih kako bi iscelio oštećenje.

Med rastopljen u tečnosti deluje antivirusno, koristi se za suzbijanje kašlja, a najbolje je uzimati ušećeren (kristalni) med za koji se smatra da je zaista prirodan i da ne sadrži dodatnog šećera i vode. Najbolje ga je uzimati ujutru ili pola sata pre jela, kako bi dao snagu i imunitet održao u najboljem stanju.

Osobe alergične na med, deca mlađa od godinu dana i dijabetičari ne bi smeli da ga jedu, pa bi bilo najbolje da ga ove grupe ljudi izbegavaju.

Izvor: Lepa&Srećna