Čajevi su zdravi i blagotvorni, ali ne bi trebalo birati ih samo prema ukusu, već i po dejstvu koje imaju na organizam. Profesor doktor Vojislav Perišić ispričao je na Prvoj da postoje i kombinacije čajeva koje zajedno odlično deluju, kao i kombinacije koje bi trebalo izbegavati jer mogu imati štetno dejstvo.

Koji je najbolji čaj za smirenje simptoma stresa, ako nas boli želudac kada se iznerviramo?

"Čaj od kantariona i nane, pijte i jedan i drugi. U razmaku od dva sata! Nana opušta želudac, a kantarion obnavlja sluzokožu koja je iritirana", rekao je prof. dr Perišić.

Čaj od đumbira mnogi savetuju kao "univerzalno" blagotvoran, a iako gastroenterolog kaže da inače ne bi trebalo dodavati med i limun u čaj, ovde pravi izuzetak.

"Protiv upalnih reakcija, koristan je čaj od đumbira, ali mora malkice da se zasladi jer je gorak. Ako se pretera, napraviće probavne smetnje", rekao je on.

Koje čajeve nikako ne bi trebalo kombinovati? Doktor Voja upozorava da oni koji imaju suprotna dejstva ne bi trebalo da se piju tokom istog dana.

"Nemojte kombinovati one koji umanjuju smanjuju i povećavaju mokrenje, to pravi haos u urinarnom traktu. Čaj koji je stimulans nervnog sistema ne sme se kombinovati sa onim koji umiruje", rekao je on.

Čaj od koprive, koji mnogi smatraju blagotvornim, može izazvati probleme sa stomakom i prof. dr Perišić ga ne preporučuje.

"Nije preporučljiv, izaziva koliku i dijareju", naveo je on.

"Za čišćenje lica je kamilica, ima antiupalno dejstvo i umiruje kožu. Stavite blago ohlađene kesice iz šolje na kapke, apsorpcija aktivnih principa je odlična, zbog toplote će ih koža bolje primiti", rekao je on.

Čajeve bi trebalo piti na prazan stomak, a jedna kombinacija je odlična za sinuse i alergije.

"Kamilica i đumbir su odlični za alergije, pre jela. Apsorbovaće se bolje tako, na prazan stomak. Mora da postoji red uzimanja namirnica, naročito kada su u pitanju namirnice sa medicinskom osnovom kao što je čaj. Jasno je da će doći do dobrog efekta ako popijemo čaj na prazan stomak", rekao je on.

 Izvor: Lepa&Srećna