Infekcija korona virusom pokazala se kao izuzetno opasna ne samo za pluća i druge disajne organe, već i za kardiovaskularni sistem - vene, arterije i srce. Nepredvidljivost razvoja kliničke slike utiče na protokol lečenja obolelih pacijenata, a među analizama koje se često obavljaju jeste i merenje D-dimera. Ovaj proteinski deo krvi je kod zdravih osoba potpuno nemerljiv, a kod pozitivnih na korona virus su njegove vrednosti često povišene.

Ovo navodi lekare na oprez i potrebu da se od samog starta uvede terapija protiv zgrušavanja krvi, ali prof. Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu i endokavaskularnu hirurgiju UKCS, upozorava da se vrednost D-dimera ne sme posmatrati izolovano od ostalih simptoma.

Govoreći za RTS, on je istakao da se uvek prati kompletna slika pacijenta i da tromboza u različitim krvnim sudovima ima drugačije posledice. Plućna embolija može doći kao posledica tromboze u venama, gangrena prstiju nastaje ako su zahvaćene arterije na rukama i nogama, dok tromboza krvnih sudova srca dovodi do infarkta ili šloga. 

 "Ako je to tromboza venskog sistema na rukama ili nogama ispod mesta tromboze javiće se izrazit otok noge ili ruke. Ako je to tromboza arterija na rukama ili nogama ispod mesta tromboze pacijent će osetiti velike bolove i gubitak mogućnosti da pokreće taj deo tela", navodi dr Davidović. 

On je objasnio da postoje brojni lekovi kojima se tromboza može kontrolisati, a njene teške posledice sprečiti. Veoma je važno da se ta terapija uzima dovoljno dugo i precizno po uputstvima lekara.

Izvor: Lepa&Srećna