Digitalni zeleni sertifikat može se preuzeti sa portala E-uprave od 12. maja 2021. godine. Ovaj dokument je besplatan, možete da ga odštampate ili da ga čuvate u svom mobilnom telefonu.

Da biste do njega došli, potrebno je da se prvo registrujete kao korisnik ovog portala. To možete učiniti unosom svojih podataka u traženi obrazac i slanjem dodatnih skeniranih dokumenata. Ovu registraciju će odobriti službenik koji proveri kompletnu dokumentaciju i vaše podatke pa, dakle, morate čekati 24 sata pre nego što počnete da koristite usluge.

Druga mogućnost je da već imate kvalifikovani elektronski sertifikat - to može biti lična karta koju ste prethodno očitali prema upustvima - koju upotrebite u čitaču na računaru i njime se registrujete. 

Uz različite druge usluge koje možete koristiti na portalu E-uprava, sada možete da dobijete i sertifikat uz koji ćete lakše i brže moći da pređete neke međunarodne granice. On može da sadrži sledeće podatke:

  • da li ste vakcinisani i kada - da ste vakcinisani protiv korona virusa - kod AstraZeneka vakcine dovoljna je prva doza, dok kod ostalih važi pravilo da morate primiti obe doze,
  • da li imate negativne rezultate sledećih testova
  • PCR test (SARS-CoV-2 RT real-time PCR)
  • Antigenski test (SARS-CoV-2 Ag-RTD Antigen Rapid Detection Test)

Serološki test (SARS-CoV-2 RBD S-Protein Immunoglobulin G (IgG) Test)  

Ukoliko ste preležali kovid, i dalje ne možete dobiti sertifikat premda se po mnogim medicinskim parametrima smatra da ste neko vreme otporni. Zbog činjenice da je moguće da se zarazite više puta, kao i nesigurne prognoze u zavisnosti od vremena kad se preležali koronu, ipak morate odraditi testiranje da biste dobili elektronski zeleni sertifikat.

 Izvor: Lepa&Srećna