Već godinama se gavez koristi u narodnom vidarstvu kao melem za zarastanje rana i slomljenih kostiju, jer stimuliše stvaranje novih ćelija. Travar i novinar Momčilo Antonijević istakao je da je jako važno kako se ova biljka koristi kao i koji njeni delovi su najkorisniji.

"Gavez je neverovatna biljka. Sadrži alantoin zahvaljujući kojem stimuliše stvaranje svih novih ćelija. Alantoin nam je poznat iz tretmana sa puževima da bi se koža zategla i izgledala bolje“,  rekao je on gostujući na RTS-u i dodao o čemu moramo da vodimo računa.

"Važno je reći da obloge od kuvanog gaveza ne treba nikad stavljati na otvorenu ranu, na ranu koja je blizu zgloba, niti na kost koja nije nameštena", upozorio je.

"Ljudi ne treba da se plaše, oni neće izazvati okoštavanje zglobova jer je to potpuno druga vrsta melema i slobodno smeju da se koriste, čak se preporučuju kod reumatizma, bolova u zglobovima, kostima“, objašnjava Antonijević dodajući da se ovi preparati često prave od korena, ali nekada sadrže i list i cvet gaveza.

Kako koren gaveza postoje tvrd kada se osuši, najbolje ga je posle branja iseckati. Ako koristite svež, možete ga izrendati. Dve supene kašike suvog ili svežeg gaveza kuva se u šolji mleka. Gusta smesa treba da se stavi na parče gaze i time previje željeno mesto. Držite dva sata.

 Izvor: Lepa&Srećna