Kada pomislite na koprivu, verovatno vam na pamet odmah padaju opekotine i plikovi koje od nje možete dobiti. Ipak, ova biljka je toliko blagotvorna da predstavlja pravi eliksir zdravlja. Smatra se jednom od najvrednijih biljaka u prirodi, a njena sezona je u toku.

Kopriva cveta od početka proleća, pa sve do jeseni, a za očuvanje zdravlja najčešće je koristimo u formi čaja.

Kopriva predstavlja pravog moćnika iz prirode jer pored imuniteta, ona povoljno utiče na brži rast kose, sprečava njeno opadanje, čisti telo od toksina, dobra je za trudnice (ublažava porođajne bolove i krvarenje), pomaže kod menstrualnog ciklusa (sprečava nadutost i obilno krvarenje), podstiče cirkulaciju, deluje protivupalno, jača kosti, poboljšava izgled kože i štiti srce. Smatra se da odlično prečišćava krv od toksina, a njenom upotrebom krvna slika postaje idealna.

Brojne su blagodeti ove namirnice, a vi je možete potpuno besplatno dobiti tako što ćete otići u obližnji park ili šumu i nabrati. Potrebno je da je kod kuće lepo očistite i operete, a zatim ostavite da se listići osuše. Možete je upotrebljavati kao začin, ali je najčešće upotreba tako što ćete par listića staviti u proključalu vodu i napraviti čaj.

Izvor: Lepa&Srećna