Dejstvo prirodnih čajeva u poboljšanju zdravstvenog stanja je mnogo puta dokazano,a glog se od pamtiveka koristi za jačanje srca. Ova biljka lepog mirisa ali oporog ukusa obiluje vitaminima: sadrži vitamin C, provitamin A, mnogo pektina, vinsku i limunsku kiselinu. Pobornici korišćenja lekovitog bilja preporučuju čaj od lista gloga jer ima brojna lekovita dejstva.

Kako se pravi čaj od gloga?

Uzima se od 1 do 1,5 grama lista i cveta ili 0,3 grama izmrvljenog ploda. Prelijete sa 150 ml proključale vode i ostavite da odstoji. Pije se tri puta na dan.

Ovaj čaj ne samo da povoljno utiče na cirkulaciju, već i jača srčani mišić, a i odličan je regulisanju krvnog pritiska.

Mnoga istraživanja potvrđuju da pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reaguju na čaj od gloga, značajno su im smanjeno simptomi nedostatka daha i "preskakanja" u otkucajima srca. Pomaže i kod nervne napetosti, manjka energije, vrtoglavica, lupanja srca, teskobe i nervoze.

Olakšava tegobe kod menopauze. Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma.Ima antiupalna dejstva i pomaže u eliminisanju štetnih masnoća i oslobađa nas viška kilograma

 Izvor: Lepa&Srećna