Virusolog dr Tanja Jovanović je danas gostovala na televiziji Prva u jutarnjem programu i tom prilikom je otkrila da li je potrebno dati treću dozu iste vakcine ili vakcinisati nekom drugom. Virus se menja i menja strukturu, pa postavlja se pitanje da li su vakcine manje efikasne?

Virusolog Tanja je istakla i koji je soj virusa kod nas prisutan i kakvu mutaciju ima novi soj koji dolazi iz Južne Afrike.

"Kod nas je prisutan britanski i pokazalo se da su na njega kod nas vakcine koje imamo delotvorne. Pojavljuje se južnoafrička i brazilska, koje imaju još veću mutaciju i tu je pokazano da antitela i ćeijski imunitet koji nastaju nakon imunizacije manje efisakasan. Naučnici su spemni da naprave 3. dozu na nove mutacije."

Ako osoba nakon vakcinacije nije postigla dovoljnu dozu antitela, šta raditi, da li dati treću dozu?

"Tu su razlilčiti pristupi. Nacionalno savetodavno telo za imunizaciju odlučuje. Ja bih preporučila imunizaciju drugom vakcinom, da se proba. Vakcine su različite, svaka platforma na kojoj su napravljene je drugačija i na drugačiji način stimuliše imunski odgovor. Ne možemo svi potpuno da budemo identični. A posebnose vidi kod starijih ljudi da se slabije razvija imunitet."

Virusolog Tanja je istakla da je veoma važno postizanje kolektivnog imuniteta, kao da je za to potrebno 70 odsto vakcinisanih. Dodala je i da li bi trebalo primiti treću dozu neke druge vakcine. Na primer ako smo prvo primili kinesku, da li bi trebalo revakcinisati se drugom vakcinom, na primer, Fajzerovom.

"Ovo je potpuno moje mišljenje, a ja bih preporučila vakcinaciju drugom vakcinom.Svaka vakcina je drugačija, pa je zbog toga važno proceniti da će reakcija organizma na drugu vakcinu biti efikasnija. Nemamo svi isti odgovor na vakcinu, tu se misli na ljude preko 80 i 85 godina, zbog toga kako mi starimo tako stari i naš imuni sistem, pa je njima potrebno malo više vremena da bi razvili efikasan imunitet", zaključila je.

Pojava brazilskog soja virusa u Evropu je unela veliku pometnju, ali za sada se nema dokaza da je on zarazniji i smrtonosniji.

Izvor: Lepa&Srećna