Genetsko nasleđe, šećerna bolest, postporođajni period, kontraceptivna sredstva, starosna dob, ali i stil života, učestvuju u nastanku tromboze.

Veliko istraživanje koje su sproveli danski lekari otkriva vezu između duboke venske tromboze s jedne strane i telesne mase, indeksa telesne mase, ukupne količine masti u telu, obima struka i obima bokova, s druge strane. Pokazalo se da višak kilograma drugačije utiče na žene, a drugačije na muškarce.

Kako sprečiti nastanak tromboze?

Promena životnih navika je ključna za sprečavanja nastanka tromboze, pre svega prestanak pušenja jer nikotinski zavisnici imaju dvostruko veći rizik od nastanka tromba. Smanjenje telesne težine je takođe jako važno tvrde lekari. Istraživanje je pokazalo direktnu vezu između mesta na telu na kojem su naslage masti i rizika za stvaranje krvnih ugrušaka u venama.

Zdrava ishrana je prioritet ako želite da sačuvate krvne sudove. Zato je neopohodno da se smanji unos mesa, jaja, mlečnih proizvoda i svih namirnica s visokim procentom masti, Preporučljive su namirnice bogate omega kiselinama: seme konoplje, kelj, orasi, maslinovo ulje, riba.

Lekari savetuju da dodaci gvožđa treba da se koriste u sprečavanju stvaranja ugrušaka. Nivo gvožđa u krvi koji je niži 17 mikromola po litru, ukazuju na dvostruko veći rizik od tromboze. Pola sata fizičke aktivnosti dnevno je takođe dobra prevencija od nastanka ugrušaka.

Izvor: Lepa&Srećna