Alergolog i pulmolog Mimica Jovanović Nenadić je gostovala u jutarnjem programu na televiziji K1. Ona je tom prilikom istakla koje su ključne razlike između kovida i alergije, da li smemo da se vakcinišemo, kao i kako se zaštiti od alergijskih reakcija.

Dr Nenadić je objasnila koji su simptimi najčešći i koliko traju.

"Ako se radi o prehladi ona traje kraći vremenski period, a kod alergije imamo kijanje zapušenost nosa, vodenastu sekrecioznost nosnica i svrab očnih kapaka, tako osobe prepoznaju da je reč o alergijskoj reakciji. Kada je prehlada u pitanju imamo opštu malaksalost i može doći do povišene temperature", rekla je doktorka.

Pojedini građani su prošle ili ove godine prvi put dobili alergiju na neku supstancu, a doktorka je objasnila koji je uzrok tome.

"Dešava se da osobe u kasnijim godinama dobiju alergijsku reakciju, a ona je vezana za njihovu genetsku predispoziciju. Dosta veliki broj osoba u detinjstvu ima bronhitise i astmu, a oni se mogu ponovo javiti u nekim poznim godinama", istakla je i dodala da osobe mogu imati genetsku predispoziciju za alergiju ukoliko su njihovi roditelji tokom života imali neki vid ovih reakcija.

Simptomi bronhitisa i astme u detinjstvu mogu ukazivati da osoba ima preduslov za alergiju. Takođe, doktorka dodaje da kašalj vezan za prehladu traje mnogo kraće od alergijskog. Pored toga ona je dodala da ne treba da se plašimo odlaska kod lekara i da bi najbolje bilo da se posavetujemo sa stručnjacima kako bismo znali da je u pitanju alergija, kao i da bi nam preporučio najbolju terapiju. Kao važno je istakla da samoinicijativno korišćenje antihistaminika ne može mnogo naštetiti organizmu, ali da je najbolje da nam lekar preporuči šta treba da koristimo i kako da se zaštitimo na najbolji način.

Kako napraviti razliku između korona virusa i alergije?

"Kod korona virusne infekcije dolazi do gubitka mirisa, dok je kod alergije to u slabijem slučaju. Kod korona virusa može doći i do gubitka čula ukusa, dok kod alergije to nije slučaj. Kod kovida imamo malaksalost, temperaturu, bolove u mišićima i sasvim je drugačija situacija", ističe doktorka.

Kako izgleda kada u isto vreme imamo koronu i alergiju?

"U tim situacijama imamo simptome alergije i tokom vremena dolazi do gubitka mirisa i ukusa, a ukoliko dobijemo temperaturu treba posumnjati na koronu", upozorila je lekarka i dodala da moramo razmišljati o koroni, alergiji i prehladi tokom ovog perioda.

Da li osobe sklone alergijama smeju da se vaksinišu?

"Ljudi treba da se vakcinišu, uporedo korišćenje antihistaminika i vakcine nije kontraindikovano", rekla je i istakla da ne treba praviti razliku među vakcinama i da građani treba da se vakcinišu sa bilo kojom.

Izvor: Lepa&Srećna