Direktorka bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić je gostovala u "Jutarnjem programu" na RTS-u i tom prilikom je govorila da li je novi soj brazilskog virusa stigao u Srbiju.

Kako je navela u prethodnom periodu se broj hospitalizovanih smanjio, skoro upola manje, ali situacija koja zabrinjava jeste ta da se nedavno u Evropi pojavio novi brazilski soj virusa. Da li je stigao kod nas, koliko je opasan i da li je tačno da odnosi veći broj žrtava od prethodnog, odgovara lekarka.

"U našoj zemlji je najzastupljeniji britanski soj virusa, koji je prvi put registrovan 12. januara. Sad je i te kako uzeo maha. Njega klarakteriše laka prenosivost sa čoveka na čoveka, teže kliničke slike, brži dolazak na hospitalizaciju i, nažalost, veća smrtnost, a ima naznaka od strane mojih kolega da se kod nas u populaciji pojavio i brazilski soj", rekla je Tatjana Adžić za RTS.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici je istakla da je svaki novi soj opasniji od prethodnog, po pitanju kliničkih slika i prenosivosti. 

Ažić je naglasila da veoma mali broj ljudi, koji su vakcinisani prvom i drugom dozom, ima tešku do smrtonosnu kliničku sliku. Takođe, je rekla da, iako se vakcinišemo, i dalje moramo da poštujemo mere i da nosimo maske. 

Virusolog Šekler daje svoje mišljenje o brazilskom soju

Kada se pojavio novi britanski soj virusa, odjeknula je vest da je on zarazniji i smrtonosniji od običnog virusa korona, a virusolog Milanko Šekler je dao svoj sud po pitanju novog brazilskog soja.

"Ako se sećate bile su najave i za britanski soj virusa da je zarazniji i smrtonosniji pa se ispostavilo da nije baš tako. Po logici stvari, virus koji se lakše prenosi manje je smrtonosan jer u tom razmnožavanju gubi patogenost", rekao je Šekler za "Blic".

Virusolog Šekler je napomenuo i da li su novi sojevi virusa opasniji i kako utiču na vakcinisane građane.

"Virus je sada pod pritiskom sve većeg broj vakcinisanih i sve jačeg otpora antitela. Zato mora da se menja kako bi probio tu zaštitu jer više ne može tako lako da prelazi sa čoveka na čoveka. Ne može da se tako lako umnožava, a to jedino što zna da radi", zaključio je.

Izvor: Lepa&Srećna